licznik odsłon

zupy

Kapuśniak Rumcajsa

Składniki

1/2 kg karkówki wieprzowej

2 marchewki

1 pietruszka

1 ząbek czosnku

1 liść laurowy

4 ziarna ziela angielskiego

kawałek selera

1 cebula

1/2 pora

7 ziemniaków

40 dag kiszonej kapusty (kwaśnej)

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

sól, pieprz

1 łyżka kminku mielonego

majeranek

3 litry wody


Etapy przygotowania

Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce czubatej masła, dodać  drobno pokrojoną cebulę, wszystkie warzywa starte na tarce, posiekaną kapustę kiszoną (por pokrojony w talarki), mielony kminek i mąkę.
Wszystko podsmażać około 10 min, przełożyć do dużego garnka i zalać 3 litrami wody, dodać resztę przypraw i gotować aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodać pokrojone w drobną kostkę i ugotowane osobno ziemniaki, i gotować jeszcze około 5 min.
Gotową zupę doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.




Chłodnik litewski

Składniki

-peczek botwiny

-mały pęczek szczypiorku

-mały pęczek koperku

-pęczek rzodkiewki

-pół ogórka

-1 jajko na twardo

-400g jogurtu naturalnego

-400g śmietany 18%

-sok z połowy cytryny

-sól

-pieprz


Etapy przygotowania

Botwine pokroić(części twarde drobniej,liście grubiej),a nastepnie gotować ja 10-15 min zaczynając od twardych części a nastepnie dodając miękkie.W międzyczasie pokroić szczypior ,koperek,rzodkiewke i ogorka.Ugotowaną botwinę odzedzić (zachowując wywar)i ostudzić.Jogurt i śmietane wlać do miski .Dodać szczypior,koperek,i ogórka,dokładnie wymieszać.Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny.Gestość zupy i kolor można regulowac dodawając stopniowo wywar z botwiny.Przełożyć do miseczki położyć na wierzch przekrojone jajko
                                                                           Smacznego!!!!


Wielkanocny żurek z wędzoną makrelą




Składniki

1 szklanka zakwas do żurku,

1 szt marchewka,

Przyprawa do żurku i barszczu białego Kamis

pieprz kolorowy ziarnisty

1 szklanka śmietana 18 proc,

1 szt wędzone żeberka,

przyprawa uniwersalna

1 szt makrela wędzona,

liść laurowy


Etapy przygotowania

Do garnka wlewamy wodę , dodajemy liść laurowy starta marchewkę i wędzone żeberka. Gotujemy ok 30 min. Następnie dodajemy przyprawę uniwersalna i wlewamy zakwas żurku. Zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Na koniec zaciągamy śmietaną. Makrele obieramy os ości rwiemy na kawałki. Nalewamy żurek i ozdabiamy kawałkami makreli.


Świąteczny bulion rybny z kluseczkami z labraksa



Składniki

Bulion:

2 całe labraksy (okonie morskie)

2 marchewki średniej wielkości

1,5 korzecia pietruszki

1/2 selera

1/2 papryki czerwonej

1/2 strączka papryczki peperoni

1 cebula

2 ząbki czosnkuoliwa

1/2 cytryny

1/2 łyżeczki kurkumy

szczypta cynamonu

nać pietruszki

1 łodyga trawy cytrynowej

2 gałązki rozmarynu

Kluseczki:

filety wycięte z labkraksów użytych do bulionu

1 jajo

świeży tymianek (najlepiej cytrynowy)

sól, pieprz

skórka starta z połowy cytryny

2 łyżki bułki tartej

Etapy przygotowania


Rybę filetujemy, myjemy (filety użyjemy do kluseczek, a resztę do wywaru). 1 pietruszkę, 1 marchew, 1/2 cebuli cebulę myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę (resztę warzyw tj. 1 marchew, 0,5 pietruszki, paprykę słodką, czerwoną, 1/2 cebuli również myjemy, kroimy w drobniejszą kostkę i odkładamy do póżniejszego przesmażania). Czosnek kroimy w plastry, a papryczkę peperoni w kostkę. Oliwę rozgrzewamy w głębokim garnku. Wrzucamy warzywa. Przesmażamy mocno, wkładamy ości i głowy z labraksa, zalewamy wodą. Z cytryny wyciskamy sok i zostawiamy go do innej potrawy a skórę wrzucamy do garnka. Trawę cytrynową miażdżymy lekko nożem i razem z gałązkami rozmarynu dorzucamy do gotujących się warzyw. Przyprawiamy, przykrywamy i gotujemy aż warzywa zmiękną.
w tym czasie przygotowujemy kluseczki. Filety bez skóry wrzucamy do malaksera, dodajemy jajo, bułkę tartą, skórkę z cytryny, sól, pieprz. Miksujemy razem na gładką masę. Dodajemy listki tymianku i formujemy dwiema łyżkami do zupy podłużne kluseczki. Bulion odcedzić. W osobnym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, które wcześniej przygotowaliśmy i odłożyliśmi. Kiedy zeszklą się podelwamy odcedzonym bulionem. Kluseczki rybne wrzucamy delikatnie na gotujący się bulion. Podajemy zupę z listkami pietruszki i tyminaku. Świetnie pasuje z chrupiącą bagietką.


Świąteczna zupa jabłkowa


Składniki

1 kg jabłek Granny Smith,

400g ugotowanej białej fasoli np z puszki,

400g ugotowanej brązowej fasoli maślanej np. z puszki,

1 duża cebula,

2 litry bulionu drobiowego,

2 łyżeczki Garam Masali,

½ łyżeczki kurkumy,

1 łyżeczka posiekanego suszonego kwiatu gałki muszkatałowej,

½ łyżeczki Anardany-sproszkowanych pestek granatu,

1/3 łyżeczki suszonej ostrej papryczki,

1 łyżeczka pokruszonych liści curry.


Etapy przygotowania

1) W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę,
2) Dodajemy przyprawy, mieszamy,chwilę smażymy,
3) Wlewamy bulion. Dodajemy odsączoną fasolę z puszki oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka,
4) Gotujemy przez 45 minut,
5) Zupę miksujemy blenderem. Podajemy z połówkami ugotowanego jajka i posiekaną natką pietruszki.

Wielkanocny żur na wędzonce

Składniki

* litr gotowego żuru w szklanej butelce (nie w plastiku)

* pęczek włoszczyzny

* 2 ząbki czosnku

* 1 cebula

* wędzonka - ja użyłam boczku i wędzonej kiełbasy

* 2 listki laurowe

* majeranek

* sól

* 2 suszone grzybki

* 2 ziarenka ziela angielskiego

* 7 ziarenek czarnego pieprzu

* jajka

* chrzan do smaku

Etapy przygotowania

1. Obraną włoszczyznę zalewamy 4 litrami wody,dodajemy sól, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek i grzyby. Stawiamy na minimalnym gazie. Nie może bulgotać, smaki mają się wydobywać powolutku.
2. Wędzonkę kroimy w grube plastry, zesmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
Wkładamy do garnka.
3. Kiełbasę kroimy w półksiężyce i dodajemy do naszego wywaru.
4. Całość ma się gotować powolutku na minimalnym ogniu aby nie bulgotało. Samki mają się wydobywać powoli.
5. Po godzinie wlewamy przez sito żur z butelki, dodajemy majeranek i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.
6.Doprawiamy chrzanem i  solą jeżeli jest taka potrzeba.
7. Podajemy obowiązkowo z ugotowanym na twardo jajeczkiem.


Barszcz wielkanocny

Składniki

domowy zakwas

1 kg żeberek

0,5 kg kości karkowych

0,3 kg kiełbasy wiejskiej

6 ząbków czosnku

3 ziela angielskie

3 liście laurowe

korzeń chrzanu

sól, pieprz

7 ugotowanych na twardo jaj

Etapy przygotowania

Dwa tygodnie wcześniej przygotować zakwas: Do litrowego słoika wsypać 4-5 łyżek mąki żytniej, dodać 4 ząbki czosnku (przekrojone na pół) oraz kromkę chleba, zalać do pełna wodą i odstawić w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach, kiedy zakwas będzie klarowny, zdjąć z wierzchu rozmoknięty chleb, zlać zakwas do innego słoika i wstawić do lodówki, a do tego co zostało po zakwasie ponownie dodać mąkę, czosnek, chleb i wodę. Ja przygotowałam ok. 1,5 litra zakwasu.
Żeberka i kości pokroić na mniejsze kawałki, dodać do tego kiełbasę wiejską i białą, zalać woda i zagotować. Zebrać szumowiny, posolić, dodać 4 ząbki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy oraz kawałek korzenia chrzanu pokrojony na małe kawałki. Gotować aż mięso zmięknie, ok. 2 godziny. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąc je na talerz, a do wywaru wlać zakwas i wcisnąć 2 ząbki czosnku. Gotować jeszcze ok. pół godziny.
Do przygotowanych talerzy wkroić ugotowane wcześniej jajka, po kromce chleba, oraz ugotowaną w barszczu kiełbasę, dodać również obrane z kości mięso i starty na tarce o grubym oczku korzeń chrzanu. To wszystko zalać gorącym barszczem. Smacznego

Mięsna Party Zupa



Składniki

1 kg mięsa mielonego ( mieszanego )

2 butelki sosu meksykańskiego ( 2 x 300 ml )

1 puszka pomidorów (krojonych / 400 g.)

1 puszka pomidorów ( przetartych / 400 g. )

2 puszki czerwonej fasolki ( 2 x 400 g. )

400 g pieczarek ( pokroić )

200 ml śmietany ( 30% tłuszczu )

1 serek topiony śmietankowy ( 150 g. )

1 duża cebula ( pokroić w kostkę

4 ząbki czosnku ( posiekać )

3 łyżeczki przecieru pomidorowego

3 duże papryki ( pokroić w kostkę )

2 kostki ( rosołu warzywnego )

przyprawa do pizzy

sos tabasko

sos sojowy

przyprawy: sól / pieprz


Etapy przygotowania

► Mięso mielone podsmażyć doprawić solą, pieprzem, po chwili dodać, cebulę, czosnek, przecier pomidorowy i dalej smażyć. Następnie dorzucić paprykę, pieczarki i tak długo smażać do momentu gdy cebula wraz z papryką i pieczarkami będą miękkie.
► Do całośći dodać, sos meksykański, pokrojone pomidory, przetarte pomidory, ser topiony, wlać rozpuszczone kostki rosołu warzywnego, tyle aby całość nabrała pożądaną gęstość i zupa nie była zbyt gęsta albo rzadka ( jak kto lubi ) i zagotować.
► Pod koniec gotowania do zupy dodać czerwoną fasolkę, śmietanę, doprawić przyprawą do pizzy, sosem sojowym, sosem tabasko, wymieszać i odstawić by smaki się połączyły.

Zupa rzeżuchowa

Składniki

rzeżucha (tyle ile udało mi się wysiać na dużym talerzu)

3 ziemniaki

ok 1l bulionu

1 cebula

1 łyżka masła

1 łyżka smietany

szczypta przyprawy do zup

sól, pieprz

3 łyżki płatków migdałów


Etapy przygotowania

W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Następnie wlać bulion i wrzucić ziemniaki. Doprawić i gotować do miękkości.
Rzeżuchę obrać, opłukać. część zostawić do posypania zupy. Migdały uprażyć na suchej patelni.
Gdy warzywa będą miękkie, zabielić śmietana i dodać rzeżuchę i zmiksować na gładki krem. Rozlać do talerzy, posypać rzeżucha i płatkami migdałów.
Można również podawać z jajkami a śmietanę zastąpić topionym serkiem.


Zupa pomidorowa z gwiazdką

Składniki

wywar kostno-jarzynowy - 2l

pomidory z puszki krojone - 1 puszka ok. 400g

koncentrat pomidorowy - 2 łyżki

makaron krajanka -1 paczka

sól, pieprz do smaku

kwaśna śmietana 18% - 150ml

natka pietruszki


Etapy przygotowania

Na wolnym ogniu gotujemy wywar z kości i warzyw pokrojonych w kostkę (marchew, pietruszka, seler). Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Śmietanę należy zahartować gorącą zupą (do śmietany dodać parę łyżek gorącej zupy i wymieszać), następnie całość połączyć ze sobą. Następnie gotujemy makaron, hartujemy go zimną wodą i dokładnie odcedzamy. Na talerzu łączymy makaron z zupą i posypujemy siekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz