licznik odsłon

słodkie Przepisy


Ciasteczka pieguski

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki maki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostki masła
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • czekolada pokrojona w kostkę- całą tabliczkę najlepiej mlecznej
  • orzechy, rodzynki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. 
  2. Wbijamy jajko i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę , mieszamy łyżką i wsypujemy dodatki. Następnie nakładamy ciasto łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pamiętając o tym aby robić odstępy między ciasteczkami, nie należy też przejmować się kształtem, gdyż podczas pieczenia ciasteczka same się formują. 
  3. Ciasteczka pieczemy ok. 15 min w temp 180 C. 

    Ciasto Kubuś

    SKŁADNIKI

    • Biszkopt:
    • * 5 jaj
    • * 3/4 szklanki cukru
    • * szklanka mąki
    • * czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • -
    • Warstwa Kubuś:
    • * 1 sok kubuś (duża butelka 900 ml)smak dowolny,miałam jabłko-marchew-banan
    • * 2 budynie śmietankowe
    • * 1 galaretka pomarańczowa
    • -
    • Warstwa "pianka":
    • * 2 śmietany kremowe 30% ( każda po 330 ml )
    • * opakowanie galaretki pomarańczowej
    • -
    • *starta czekolada mleczna na wierzch

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    1. Biszkopt:
    2. Białka ubijamy z cukrem, na pianę, dodajemy żółtka, miksujemy aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści.Na końcu dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.
    3. Biszkopt pieczemy w 180st C, ok 20-25 minut.
    4. Warstwa Kubuś:
    5. Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, tyle że mleko zastępujemy sokiem.Oba budynie rozrabiamy dokładnie(by nie było grudek) w szklance soku, wlewamy to, do gotującego się pozostałego soku,nieustannie mieszamy, gdy budyń będzie gęsty ściągamy go z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku i szybko mieszamy,by ta się rozpuściła.
    6. Ciepłą(nie gorącą!) masę wykładamy na wystudzony biszkopt.
    7. Warstwa pianka:
    8. W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy w chłodne miejsce, gdy ta zacznie się tęgnąć wlewamy ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki.
    9. Tą warstwę wykładamy na zimną warstwę kubusiową.Na wierzch ścieramy na tarce czekoladę.
    10. Ciasto najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu, przechowujemy je w lodówce.
    11. Smacznego

      Kruche ciasto z rabarbarem

      SKŁADNIKI

      • rabarbar - ok. 1/2 kg,
      • 3 jajka - osobno żółtka (do kruchego ciasta) i białka,
      • kostka masła,
      • 1,5 - 2 szkl. mąki,
      • 1 szklanka cukru,
      • szczypta soli,
      • esencja waniliowa,
      • cukier puder do dekoracji.

      SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

      1. Rabarbar umyj, osusz i pokrój w kosteczkę. Zasyp 3/4 szklanki cukru i odstaw na ok. 1,5 godziny, żeby puścił sok.
      2. Przygotuj kruche ciasto: żółtka utrzyj z resztą cukru, dodaj miękkie masło (3/4 kostki), szczyptę soli, esencję waniliową (według upodobań),dokładnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagnieć ciasto (musi się nadawać do rozwałkowania).
      3. Odłóż ciasto do lodówki na godzinę, żeby się ścięło (łatwiej będzie go rozwałkować). Rozpal piekarnik do temp. ok. 150 st. C.
      4. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na stolnicy i wyłóż nim dno formy do tarty. Zanim jednak to zrobisz, posmaruj dno i ścianki formy olejem i oprósz bułka tartą. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
      5. Z pokrojonego wcześniej rabarbaru odlej sok. Ułóż kawałki równomiernie na cieście. Z białek ubij pianę - dodaj do nich odrobinę soli.
      6. Z 1/3 kostki masła i szklanki maki zrób kruszonkę (możesz dodać wanilię oraz cukier i sól do smaku).
      7. Pianę z białek rozprowadź na powierzchni tarty. Z góry posyp ją kruszonką. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 30 - 40 min. Po upieczeniu i przestygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem.
      8. Smaczne jeszcze cieple z bita smietana, albo z lodami wanilinowymi.
      9. Smacznego !!!

        Precle czekoladowe

        SKŁADNIKI

        • Ciasto:
        • 80 ml mleka
        • 1 łyżeczka suszonych drożdży
        • 280 g mąki pszennej
        • 2 łyżki cukru
        • 1/4 łyżeczki soli
        • 2 duże jajka (lekko ubite, w temperaturze pokojowej)
        • 115 g masła (w temperaturze pokojowej)
        • 150 g czekolady (posiekanej w 0,5 cm kawałki)
        • 1/4 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
        • -
        • Wierzch:
        • 1 jajko
        • 1 łyżeczka wody
        • cukier perlisty

        SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

        1. W małej miseczce wymieszać mleko z drożdżami. Odstawić na 5 minut. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i skórkę z porańczy. Dodać rozpuszczone drożdże i jajka. Zmiksować całość (końcówki haki) na gładkie ciasto. Cały czas miksując dodać masło w trzech porcjach. Dodać kawałki czekolady i wymieszać do połączenia się czekolady z ciastem.
        2. Wyrobione ciasto przełożyć do wyrastania do czystej miski (posmarowanej lekko olejem). Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 2 godziny. Ciasto można również odstawić do wyrastania do lodówki na całą noc. Ciasto wyrastające w chłodzie należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed formowaniem precli.
        3. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą część uformować w wałek o długości 45 cm i o grubości kciuka, a następnie zwinąć go w precel. Precle ułożyć na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachować 5 cm odstępy pomiędzy preclami. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżeczką wody. Odstawić do ponownego wyrastania na 30 minut. Precle ponownie posmarować jajkiem i posypać cukrem perlistym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Studzić na kratce.
        4. Najsmaczniejsze lekko ciepłe.

          Bananowe muffinki z orzechami brazylijskimi

          SKŁADNIKI

          • * 1 szkl. mąki pszennej
          • * 1 szkl. mąki żytniej razowej
          • * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
          • * 1/2 łyżeczki sody
          • * szczypta soli
          • * 1/3 szkl. oleju
          • * 1 szkl. cukru
          • * 2 duże, dojrzałe banany
          • * 1/2 szkl. mleka sojowego
          • * tabliczka gorzkiej czekolady
          • * około 12 orzechów brazylijskich

          SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

          1. Nagrzewamy piekarnika do 180 stopni. Siekamy orzechy i czekoladę, banana kroimy i rozdrabniamy przy użyciu widelca aż do uzyskania „papki”. Wsypujemy do miski obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier, mieszamy. Dodajemy banany, olej i mleko, miksujemy na gładką masę. Dodajemy jeszcze czekoladę i orzechy i dokładnie mieszamy, żeby równomiernie je rozprowadzić. Przekładamy łyżką masę do foremek i pieczemy ok. 20-25 minut.

            Naleśniki Francuskie

            SKŁADNIKI

            • 2 jajka
            • 10g masła
            • 100g mąki
            • ½ strąka wanilii
            • ½ łyżeczki soli
            • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
            • 250 ml pełnotłustego mleka
            • 30 ml wody
            • 15 ml Grand Marnier (dowolnie)

            SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

            1. Strąk wanilii przekroić wzdłuż na połówki, nożykiem zeskrobać ziarenka. Jajka wybić do miseczki i roztrzepać . W rondelku roztopić masło.
            2. 1.Mąkę przesiać do miski, dodać nasionka wanilii, jajka i sól.
            3. 2. Dodać mleko, oraz 20ml wody, mieszać tak długo, aż składniki się połączą.
            4. 3. Ciągle mieszając, połączyć z roztopionym masłem i Grand Marnier, jeśli go używamy.
            5. Ciasto odstawiamy przykryte szmatką w temperaturze pokojowej na co najmniej 2h. Przed smażeniem dodajemy jeszcze 10ml wody i mieszamy.
            6. Smażyć najlepiej na suchej patelni do naleśników, gdy przywierają można delikatnie posmarować patelnię papierkiem od masła , żeby była tylko muśnięta tłuszczem.
            7. Podawać z ulubionymi dodatkami chociażby dżem czy twarożek.

              Kluski na parze

              SKŁADNIKI

              • Ciasto:
              • 0,5 kg mąki pszennej
              • 1 szklanka mleka
              • 2 jajka
              • 3 łyżki stopionego masła
              • 30 g drożdży
              • 1,5 łyżki cukru
              • szczypta soli
              • Sos jagodowy:
              • garść mrożonych jagód
              • 250 ml śmietany 12% lub 18%
              • cukier do smaku

              SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

              1. 1
                Drożdże z 1 łyżeczką cukru wymieszać i poczekać aż się rozpuszczą.
              2. 2
                Resztę składników wsypać do miski dodać rozpuszczone drożdże i wyrabiać, aż ciasto będzie odklejać się od brzegów miski. 
              3. 3
                Blachę posypać mąką i formować średniej wielkości kuleczki. Układać w dosyć dużych odstępach. Odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20- 25 min. 
              4. 4
                Przygotować szeroki garnek z wodą, nakryć go ścierką (najlepiej pieluchą wcześniej nie używaną) i obwiązać wokół brzegu. (Ja robię to drutem). 
              5. 5
                Wyrośnięte kluski (jak na załączonym zdjęciu) kłaść na ścierce, kiedy woda się gotuje. Przykryć miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotować 15 min. Warto je po 5 min. odwrócić na drugą stronę i tak z powrotem, aby mieć pewność, że nie są surowe z jednej strony.
              6. 6
                Podawać na ciepło z sosem jagodowym.
              7. Sos jagodowy: 
              8. Wszystkie składniki wymieszać z 2-3 łyżkami cukru. Jeżeli będzie mało słodkie dodać jeszcze cukier. Sos musi być dosyć słodki, dlatego, że kluski są lekko posłodzone.

                REWELACJA ŚLIWKOWA

                SKŁADNIKI

                • 5 kurzych jaj
                • 3 szklanki mąki pszennej ( np.: tortowej)
                • 1 opakowanie proszku do pieczenia na 1 kg mąki
                • 1 szklanka cukru
                • 1,3 kilograma śliwek
                • 1,5 kostki margaryny do pieczenia
                • 1 szczypta przyprawy do piernika,
                • 1 łyżka wódki (zastępczo może być ocet spirytusowy)


                Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Potrzebujemy dwie miski jedną dużą i mniejszą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wrzucamy do dużej miski, a w mniejszej ubijamy mikserem lub trzepaczką białka na sztywną pianę. Ubijanie i utrwalenie piany ułatwi nam dodanie do białek szczypty soli. Odkładamy pianę do lodówki, a do dużej miski z żółtkami dodajemy cukier i cukier waniliowy. Tym samym mikserem (używamy tych samych końcówek) zaczynamy ucieranie ciasta. Ucieramy żółtka aż uzyskamy gładką napowietrzoną masę, następnie stopniowo dodajemy wcześniej roztopioną i ostudzoną margarynę. Cały czas ucieramy naszą masę do zupełnego połączenia składników. Dodajemy mąkę również małymi porcjami, proszek do pieczenia oraz alkohol. Do gęstego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką aż do połączenia obu substancji. Ucierając nasze ciasto na wolnych obrotach miksera nie rozpryskujemy go po całej kuchni, a odrobina cierpliwości pozwoli nam uzyskać gładką lejącą masę. Przekładamy ją do przygotowanej wcześniej blaszki z papierem , na wierzch układamy wcześniej umyte i wypestkowane śliwki. Ja połówki śliwek układam skośnie lekko miąższem do góry przez co znacznie zwiększa się ilość owoców na cieście a moi domownicy uwielbiają rozpieczone śliwy. Wierzch naszego ciasta oprószamy lekko cukrem i przyprawą piernikową, pozwoli nam to uzyskać lekko chrupiącą karmelizowaną skórkę. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy do zrumienienia na złoty kolor ok. 30-40 minut zależy od piekarnika. 

                Jagodzianki

                Składniki:
                Ciasto:
                • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
                • 1/4 szklanki ciepłej wody
                • 170 g masła
                • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
                • 3/4 szklanki mleka
                • 570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki)
                • 3 łyżki cukru
                • 1 jajko
                Nadzienie:
                • szklanka jagód
                • cukier do smaku
                • jajko do posmarowania bułeczek
                • lukier
                Przygotowanie:
                Masło i cukier rozpuścić z mlekiem w garnuszku. Przestudzić. Mąkę, drożdże, sól i jajko połączyć z mlekiem. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wodę. Powinno być gładkie i elastyczne, odchodzić od ręki. Gotowe posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. godzinie ciasto powinno być gotowe. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy w dłoniach placuszki, nakładamy nań łyżkę jagód i łyżeczkę cukru, zlepiamy i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce. Gdy jest już zapełniona wstawiamy do piekarnika. Smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy jeszcze na 15-20 min. Po tym czasie pieczemy ok. 20 min. w temp. 200 st. Upieczone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
                Smacznego!

                Jabłecznik z kruszonką

                SKŁADNIKI

                • Ciasto:
                • 5 jajek
                • 12 dag masła
                • 15 dag cukru
                • 5 dag cukru pudru
                • 20 dag mąki
                • 1 kg jabłek
                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                • Kruszonka:
                • 8 dag cukru
                • 1 cukier waniliowy
                • 10 dag mąki
                • 2 łyżki masła

                SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

                1. Przygotowanie kruszonki: mąkę łączymy z cuk­rem, cukrem waniliowym, dodajemy dobrze schło­dzone, pokrojone na wiórki masło, mieszamy i sie­kamy nożem. Następnie rękami szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią i odkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych otworach i uzyskujemy kruszonkę.
                2. Przygotowanie ciasta: jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych otworach. Posypujemy cukrem pudrem, mieszamy i odsączamy na sitku. Jajka dokładnie myjemy i osuszamy. Miękkie masło ucieramy z cuk­rem oraz szczyptą soli do białości. Dodajemy kolej­no po jednym jajku i miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i, nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy do masy. Formę do pieczenia natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto. Na wierzch kładziemy odsą­czony mus jabłkowy i gęsto posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. godziny w temperaturze 180° C, następnie wyjmujemy i stu­dzimy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz