licznik odsłon

1 przepis zawiera danie przystawkę i deser

Panierowane kalafiorki, krem z marchwi,galaretka z lodami Panierowane kalafiorki, krem z marchwi i galaretka z lodami na uczcie u Karoliny


Przystawka
Panierowane kalafiorki z pieczarkami

kalafior
pieczarki
jajko
bułka tarta
mąka
sól

Delikatnie solimy warzywa, panierujemy (panierka: mąka, bułka tarta, jajko) i na głębokim oleju smażymy, aż uzyskają złotą barwę. Podajemy na gorąco.

Danie główne

Krem z marchwi i imbiru
2 kg marchwi
3 pietruszki
3 łyżeczki startego imbiru
pół pomarańczy
kostka rosołowa
pół kostki masła
1 cebula

Z kostki rosołowej gotujemy bulion. Do bulionu wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy imbir, następnie pół pomarańczy ze skórką i gotujemy aż składniki zmiękną. Po ugotowaniu całość miksujemy blenderem do momentu, w którym uzyskamy delikatną, słodką zupę-krem. Można ją podać z odrobiną śmietany.

Gulasz węgierski z ziemniakami

Czas przygotowania: około 2 godzin

1kg mięsa (najlepiej szynki wieprzowej)
4 cebule
6 łyżek mielonej papryki
4 łyżki stołowe oleju lub wędzona słonina
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 kg ziemniaków
50 dag pomidorów
30 dag pieczarek
sól, pieprz


Rozpalamy ognisko i wieszamy nad nim kociołek. Do kociołka wlewamy olej lub wytapiamy w nim słoninę. Gdy tłuszcz będzie już rozgrzany, wrzucamy pokrojoną w kostki lub krążki cebulę, solimy delikatnie, a następnie szklimy. Na bardzo gorący olej z cebulą wrzucamy pokrojone w drobną kostkę mięso. Smażymy je na dużym ogniu, cały czas mieszając, aby mięso szybko się ścięło i jednocześnie było soczyste. Następnie dodajemy paprykę. Jeśli jest to papryka sypka, uważamy, aby się nie przypaliła. Gasimy ją, wlewając szklankę czerwonego wytrawnego wina i mieszamy. Ważne, aby sos był „krótki” czyli przykrywał zawartość kociołka do połowy. Jeśli wina jest mniej, należy uzupełnić kociołek wodą. Po około 20 minutach dodajemy pozostałe przyprawy do smaku i czekamy, aż  wszystko się udusi. Wrzucamy do kociołka pomidory i pieczarki. Czekamy, aż lekko się podgotują. Ziemniaki dodajemy pod koniec gotowania, gdy mięso jest już prawie gotowe, ale jeszcze lekko twarde. Pamiętajmy, aby po dodaniu ziemniaków dolać wody tak, aby całkowicie zakryć ziemniaki.


Deser

Galaretka z lodami
Galaretka: żółta, czerwona, zielona
Lody: waniliowe, czekoladowe, karmelowe
Słodka posypka do lodów


Galaretkę w proszku (oddzielnie żółtą, czerwoną i zieloną) zalewamy gorącą wodą i odstawiamy w chłodne miejsce, żeby zastygła. Następnie kroimy ją w kostki i układamy w pucharkach. Dodajemy lody waniliowe, czekoladowe i karmelowe. Całość można posypać słodką posypką.

Sushi maki, kotlet schabowy po japońsku i lody smażone w wersji instruktora judo





Sushi maki, kotlet schabowy po japońsku i lody smażone w wersji instruktora judo

Przystawka
Sushi maki
300 - 500 g ryżu do sushi
2 - 4 łyżki octu ryżowego
2 - 3 łyżki stołowe cukru
prasowane wodorosty (Nori)
majonez
wasabi
sałata
2 ogórki
avocado
2 filety z ryby (surowy i pieczony)


Ryż kilkakrotnie płuczemy, aż woda będzie przejrzysta, następnie gotujemy. Przygotowujemy pół szklanki roztworu z wody, octu ryżowego i cukru. Ugotowany ryż skrapiamy przygotowanym roztworem. Na macie bambusowej układamy wodorosty. Na nich układamy cienką warstwę ryżu, przylepiając go palcami do podłoża. Na ryż kładziemy sałatę, ogórka, avocado, surową bądź pieczoną rybę lub paluszki krabowe. Na koniec smarujemy wasabi i majonezem. Za pomocą bambusowej maty całość zawijamy w rolkę. W zależności od upodobania rolki można zawijać ryżem do wewnątrz lub na zewnątrz. Zwiniętą rolkę kroimy na kawałki w poprzek bardzo ostrym nożem. Podajemy razem z imbirem, wasabi, sosem sojowy oraz sosem sojowym słodkim.


Zupa tajska Tom Yum Kung
2-3 kostki bulionowe
1-2 łyżki stołowe bazy do zupy tajskiej
1 cytryna
1 szt. trawy cytrynowej
1 opakowanie grzybów japońskich
1-2 szt. ostrej papryki
kilka plasterków imbiru
100 g prażonych migdałów
bazylia tajska
12 szt. królewskich krewetek
cebula dymka
1 puszka mleka kokosowego
1 filet surowego tuńczyka
kolendra
Gotujemy bulion, dodajemy bazę do zupy tajskiej i sok z cytryny. Wrzucamy trawę cytrynową, grzyby japońskie, ostrą paprykę, imbir, prażone migdały i bazylię tajską. Na koniec wrzucamy krewetki i pokrojoną dymkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem dodajemy mleko kokosowe. Osobno podajemy surowego tuńczyka i kolendrę. Oba składniki wrzuca się do zupy przed samym zjedzeniem.

Danie główne
Kotlet schabowy po japońsku
4 kotlety schabowe
1 cebula/dymka
5 ząbków czosnku
kilka plasterków imbiru
1-2 łyżki stołowe sosu sojowego
oliwa z oliwek
jajka do panierki
bułka tarta
2 opakowania nudli
Kotlety rozbijamy, panierujemy w bułce tartej i jajku, następnie smażymy na patelni i odstawiamy.Osobno podsmażamy cebulę/dymkę, czosnek, imbir i sos sojowy na oliwie z oliwek.Wcześniej przygotowane kotlety schabowe kroimy w wąskie paski i dodajemy do smażenia.Na koniec nudle płuczemy w wodzie, a następnie kładziemy na nie usmażonego kotleta wraz z sosem otrzymanym ze smażenia.

Deser
Lody smażone
2 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka mleka
4 duże kulki lodów bakaliowych
1 chuda śmietana
cukier waniliowy
maliny
2 mandarynki
owoce liczi (1 puszka)
liście mięty
sos czekoladowy
Z mąki, jajek oraz mleka wyrabiamy ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni smażymy 4 cienkie naleśniki. Zamrażamy kulki lodów bakaliowych. Z naleśników tworzymy sakiewki, w które  wkładamy kulki lodów. Sakiewki obwiązujemy sznurkiem papierowym i wkładamy do frytkownicy. Smażymy na głębokim oleju maksymalnie 1-2 minuty.

Śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym. Otrzymanym sosem polewamy usmażone sakiewki. Przybieramy malinami, mandarynkami, owocami liczi oraz liśćmi mięty. Na koniec dodajemy sos czekoladowy.

Chłodnik z rakami, gicz cielęca i piernik, czyli niebanalne potrawy


Chłodnik z rakami, gicz cielęca i piernik, czyli niebanalne potrawy studentki

Przystawka
Chłodnik litewski z rakami
2 botwinki
20 dag sznyclówki cielęcej
16 raków
natka kopru
natka pietruszki
szczypior
świeży ogórek
400 ml kefiru
400 ml jogurtu
400 ml śmietany 22%
kostka bulionowa
czosnek
kolendra
gorczyca

Wrzucamy łodygi botwinki na 3 minuty do wrzącej wody i skrapiamy cytryną. Buraki gotujemy przez 15 minut, a następnie kroimy.

Zalewa chłodnikowa: 400 ml kefiru, śmietany i jogurtu naturalnego. Siekamy czosnek, dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i ogórka. Na dwie godziny przed podaniem dodajemy posiekany szczypior i koperek.

Cielęcinę gotujemy w bulionie warzywnym.
Raki: mięso ze zmielonymi ziarnami kolendry i gorczycy podsmażamy 2/3 minuty.
Danie główne
Gicz cielęca z grzybowym kaszotto

2 gicze cielęce
2 marchewki
cebula
2 kostki bulionu
2 ząbki czosnku
mąka
1/4 kostki masła
oliwa z oliwek
150 ml wina wytrawnego białego
natka pietruszki
skórka z połowy cytryny




Kaszotto grzybowe
gruby pęczak
bulion warzywny (2 kostki)
białe wino
natka pietruszki
czosnek
3/4 kostki masła fińskiego
oliwa z oliwek
grzyby: prawdziwki, podgrzybki, kurki
sól
pieprz


Przygotowanie giczy cielęcej:

Oddzielamy mięso od kości, kroimy na duże kawałki, obtaczamy w mące i razem z kością wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i z dodatkiem masła fińskiego. Następnie dolewamy 150 ml białego wytrawnego wina i po odparowaniu dodajemy stopniowo bulion warzywny (najlepiej z dwóch kostek). Dusimy na małym ogniu przez 2 godziny bez przykrycia. Po godzinie dodajemy 2 pokrojone marchwie i cebulę. Na koniec dodajemy startą skórkę z połówki cytryny, 2 posiekane ząbki czosnku i natkę pietruszki. Pozostawiamy całość na ogniu jeszcze przez 15 minut.

Przygotowanie grzybowego kaszotto:

Myjemy pęczak, odsączamy i prażymy na oliwie z masłem około 20 minut, cały czas mieszając. Dolewamy 150 ml białego wytrawnego wina i po odparowaniu stopniowo dolewamy pół litra bulionu warzywnego. Grzyby podsmażamy z cebulą. Na koniec wszystko mieszamy.


Deser
Piernik z polewą
3 szklanki mąki
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 22%
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cynamon
imbir
goździki
bakalie wg uznania: skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy laskowe i włoskie

Ucieramy miód z cukrem przez 10 min. Dokładnie mieszamy jajko, cynamon, goździki, sodę oczyszczoną, śmietanę, mąkę, pokrojone orzechy włoskie, laskowe i skórki pomarańczowe.
Piekarnik rozgrzewamy do 200° C. Otrzymane ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę i 20 minut.
Polewa
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 laska wanilii
30 g kakao
1 łyżka masła

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Na koniec otrzymaną polewą polewamy gotowe ciasto.

Pakory i samosy, Navratan Korma i Mango Split, czyli niezwykłe dania tarocisty





Przystawka
Pakory i samosy, Navratan Korma i Mango Split, czyli niezwykłe dania tarocisty


Chrupiące pakory i samosy smażone na ghi z miętową raitą

Pakory
Składniki:
0,5 kg kalafiora
3 marchewki
cukinia
2/3 szklanki białej mąki
1/3 szklanki mączki groszkowej
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody
1 łyżeczka kurkumy
1,5 łyżeczki kolendry
1,5 łyżeczki goździków zmielonych
cynamon
imbir
ghi do smażenia

Przygotowanie:
Mieszamy z wodą wszystkie suche składniki. Powinno powstać płynne ciasto. Kalafior, cukinię, marchewkę dzielimy na małe części i gotujemy lekko na parze. Po ugotowaniu wyjmujemy, studzimy i osuszamy. Kawałki warzyw maczamy w cieście i wrzucamy do rozgrzanego ghi. Wyjmujemy i osuszamy, gdy będą ciemnobrązowe.

Samosy

Składniki:

1 kalafior
3 średnie ziemniaki
1 szklanka zielonego groszku
100 g świeżego paniru
2 szklanki białej mąki
100 g masła
100 ml jogurtu
1 łyżeczka kminku indyjskiego
¼ łyżeczki asafetydy
0,5 łyżeczki kolendry mielonej
0,5 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki chili
szczypta pieprzu
2 łyżeczki soli
ghi do smażenia

Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, sól i masło, następnie dodajemy jogurt. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut, aż będzie gładkie, miękkie i nie będzie się przyklejać do palców. Z ciasta robimy kulę, skrapiamy wodą i przykrywamy wilgotną ściereczką. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki oraz kalafior, następnie gotujemy je na parze. Podgrzewamy 2 łyżki ghi, dodajemy nasiona kminku indyjskiego, po zarumienieniu dodajemy imbir, panir, zmielone przyprawy  (kolendrę, asafetydę, cynamon, chili) i smażymy przez około15 sekund. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy groszek i 2 łyżki wody. Przykrywamy i gotujemy przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy sól, pieprz i odstawiamy do ostygnięcia. Z ciasta robimy wałek i tniemy go na 15 części. Z każdej robimy placek o średnicy 8 cm. Kroimy go na pół, zwilżamy brzegi i zlepiamy z jednej strony, a następnie wypełniamy farszem i całość zalepiamy. Smażymy na złoty kolor.
Raita
Składniki:
1 szklanka jogurtu
¼ szklanka wody
1 drobno posiekana cebula czerwona
½ łyżeczki sosu miętowego
½ łyżeczki soli
liście mięty do przybrania

Przygotowanie:
Jogurt przelewamy do miseczki i ubijamy widelcem stopniowo dodając wodę, cebulę, sos miętowy i sól. Przybieramy listkami mięty.

Danie główne
Navratan korma & chicken korma z ryżem i placuszkami
Navratan Korma
Składniki:
4  łyżki oleju  słonecznikowego
1/2 kubka pokrojonych orzechów nerkowca
1 kubek sera panir
2 średnie cebule pokrojone i zmielone na pastę
2 łyżeczki wyciśniętego czosnku
1 łyżeczka zmielonego i świeżego imbiru
3 pomidory
1 łyżeczka kolendry w proszku
1/2 łyżeczki  kminku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czerwonego chili
1 łyżeczka garam masali
1 szklanka zblanszowanych ziemniaków
12-15 sztuk fasolki szparagowej, obranej i zblanszowanej
2 średnie marchewki pokrojone w małą kostkę i zblanszowane
1/2 szklanki zielonego groszku zblanszowanego
1 szklanka kalafiora zblanszowanego
1 średnia drobno pokrojona zielona papryka bez gniazda nasiennego
1 szklanka ananasa pokrojonego w kostkę
3 łyżki  śmietany kremówki
sól do smaku
Przygotowanie:
Kroimy orzechy nerkowca na drobne kawałki. Rozgrzewamy na patelni łyżeczkę oleju słonecznikowego i wrzucamy orzechy, a następnie obsmażamy na złoto. Wyjmujemy na papierowy ręcznik i odstawiamy. Na tej samej patelni bez dodawania oleju obsmażamy panir. Wyjmujemy do miseczki i odstawiamy. Kroimy i miksujemy cebulę. Trzemy imbir, obieramy i wyciskamy czosnek. Parzymy pomidory i zdejmujemy z nich skórkę. Wyrzucamy także gniazda nasiennie, kroimy w kostkę i miksujemy. Wlewamy na patelnię 3 i pół łyżki oleju słonecznikowego i smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy imbir i czosnek. Smażymy minutę. Dodajemy pomidory i smażymy kolejną minutę. Następnie dorzucamy przyprawy (kolendrę, kminek, kurkumę, chili, garam masalę) i smażymy aż zacznie się oddzielać olej. Dodajemy szklankę ciepłej wody, mieszamy i smażymy minutę. Obieramy marchewkę, ziemniaki, kalafiora i kroimy na drobne kawałki. Następnie gotujemy na parze. Oczyszczamy zieloną paprykę i kroimy na drobno. Mieszankę z patelni przenosimy do szerokiego rondla, dodajemy marchewkę, ziemniaki, kalafiora, groszek, fasolkę, ananasa, obsmażony wcześniej panir i orzechy nerkowca. Gotujemy warzywa, aż będą miękkie, ale nie mogą być zbyt miękkie. Dodajemy 3 łyżki śmietany i mieszamy. Doprawiamy niewielką ilością soli.

Chicken Korma
Składniki:
1 kg  piersi kurczaka
1 czubata łyżka drobno startego świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
150 g gęstego naturalnego jogurtu
1 suszone czerwone chili
2 cebule
1 łyżka ghi
1 łyżka kolendry
czarny pieprz mielony
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala
75 g mleczka kokosowego
sól do smaku
2 czubate łyżki zmielonych migdałów
liście kolendry
sok z cytryny
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i kroimy na drobne kawałki. Mieszamy go z imbirem, czosnkiem
i jogurtem. Wkładamy marynatę na noc do lodówki. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do pokruszonego chili. Mieszamy z niewielką ilością wody i miksujemy. Na patelni rozgrzewamy ghi. Dodajemy kolendrę, pieprz, kurkumę, garam masalę i smażymy razem na małym ogniu przez minutę. Dodajemy cebulę zmiksowaną z chili, zwiększamy ogień i smażymy przez 10 minut. Wrzucamy na patelnię kurczaka z marynatą. Dodajemy mleczko kokosowe i wodę w takiej ilości, żeby przykryła kurczaka. Dodajemy zmielone migdały i zmniejszamy ogień. Gotujemy ok. 30 - 40 minut, aż kurczak będzie miękki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy soku z cytryny i soli do smaku. Dobrze mieszamy.
Ryż
2 szklanki ryżu płuczemy 3 razy zimną wodą i wsypujemy do rondla z litrem wody, następnie gotujemy. Dodajemy kurkumę, ilość według uznania. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 -12 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 5 minut, aż ryż wchłonie całą wodą.

Placuszki paratha
Wyjmujemy placuszki paratha z opakowania, usuwamy plastik z jednej strony i kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Usuwamy plastik z wierzchu. Smażymy ok. 1 – 1,5 minuty. Lekko dociskamy parathę, po czym przewracamy na drugą stronę. Smażymy na złocisty brąz. Zdejmujemy placuszek z patelni i lekko formujemy uciskając go na brzegach. Paratha powinna być lekka.

Deser
Mango Split
Składniki:
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki masła
100 g cukru trzcinowego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki ciemnego rumu
4 kawałki kandyzowanego imbiru
1 mango świeże
4 kulki lodów waniliowych
4 kulki sorbetu mangowego
4 rurki waflowe do przybrania

Przygotowanie:
Prażymy wiórki na suchej patelni na ciemnozłoto, przekładamy do miseczki, żeby ostygły. Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy cukier, sok z limonki i rum. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy mieszając 2 minuty. Gasimy palnik, ale zostawiamy rondel na kuchence. Imbir kandyzowany drobno siekamy. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Nakładamy lody i sorbet do pucharków. Dodajemy do każdej porcji mango, imbir i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Polewamy owoce ciepłym sosem i spirytusem, następnie podpalamy.

Krem z pora, grillowana pierś z kurczaka i pieczone jabłka 





Krem z pora, grillowana pierś z kurczaka i pieczone jabłka spod ręki entuzjasty mody

Przystawka
„Cudze chwalicie swojego nie znacie”
czyli krem z pora

Składniki:

3 ładne pory
2 ziemniaki
litr bulionu warzywnego
100 ml mleka
120 ml gęstej śmietany  22 %
masło do smażenia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
posiekana natka lub szczypiorek do posypania
grzanki (wykonane samodzielnie smakują najlepiej, może być też groszek  ptysiowy)

Sposób przygotowania:

Dokładnie oczyszczamy pory, starając się usunąć całą ziemię spomiędzy liści, a następnie kroimy w plasterki. Rozgrzewamy masło w rondlu, wrzucamy pokrojone pory i lekko podduszamy, uważając, aby nie zarumieniły się za mocno. Po paru minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy całość i wlewamy bulion. Nie dodajemy soli, bo bulion jest już słony. Gotujemy na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem razem z mlekiem. Przyprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i – jeśli trzeba – szczyptą soli. Łączymy ze śmietaną i gotujemy, mieszając. Przed podaniem posypujemy natką albo szczypiorkiem. Podajemy najlepiej z grzankami wykonanymi w domu. Wykorzystujemy w tym celu kawałek czerstwego chleba może być też świeży. Odkrajamy skórkę i kroimy środek na równe części, a następnie wrzucamy na patelnię, najlepiej teflon. Dodajemy łyżkę masła i  obsmażamy aż chleb się  zarumieni  i zrobi się chrupiący. Grzankami dekorujemy zupę.
Danie Główne
„Przez miód do serca”
Grillowana pierś z kurczaka w imbirze, pomarańczach i miodzie

2 podwójne piersi kurczaka
5 pomarańczy
1 limonka lub cytryna
100 ml soku z pomarańczy
1 mały  korzeń świeżego imbiru
6 łyżek miodu (najlepiej wielokwiatowego lub spadziowego musi być delikatny w smaku)
100 ml bulionu drobiowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczanej
szklanka ryżu
płatki migdałów do dekoracji
szczypiorek do dekoracji
sól, pieprz cytrynowy, chilli
łyżeczka kurkumy lub curry


Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, następnie kroimy w 4 szerokie paski. Wrzucamy je do miski i zalewamy sokiem z jednej świeżej pomarańczy i połówki limonki. Dodajemy pokrojony ząbek czosnku, dwie łyżki miodu, szczyptę soli, szczyptę pieprzu cytrynowego, szczyptę chilli i łyżkę oliwy. Odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Imbir obieramy i trzemy na tarce. Trzy pomarańcze filetujemy i kroimy w drobną kostkę. Bulion podgrzewamy w  rondelku i dodajemy do niego: pomarańcze, starty imbir, pokrojoną cebulę w grube plastry, jeden ząbek czosnku, łyżeczkę kurkumy, pięć łyżek miodu, połówkę  soku z limonki. Dusimy na wolnym ogniu i dodajemy do smaku wedle uznania chilli, pieprz i sól. Na koniec zagęszczamy sos mąką kukurydzianą. Ryż płuczemy pod zimną wodą, a następnie gotujemy na wolnym ogniu. Wcześniej przygotowane piersi z kurczaka kładziemy na grilla elektrycznego lub grillową patelnię. Smażymy około 5-8 minut. Z ryżu formujemy krążki. Grillowaną pierś układamy obok ryżu i polewamy sosem imbirowo-pomarańczowym. Dekorujemy prażonymi płatkami z migdałów i całymi źdźbłami szczypiorku oraz pokrojonymi w plastry pomarańczami lub listkami mięty. Do dania można podawać także warzywa na parze lub mieszankę sałat.
Deser
„Każdy Polak to zrobi”
czyli pieczone jabłka z rodzynkami, miodem, czekoladą i lodami
4 nieduże jabłka
4 łyżeczki rodzynek
4 łyżki miodu
4 szczypty mieszanki przypraw do szarlotki lub cynamon

Sos:
2 tabliczki dobrej białej czekolady
100 ml śmietany kremówki
laska wanilii
granat świeży do dekoracji
4 gałki lodów waniliowych

Piekarnik rozgrzewamy do 180°. Odcinamy 1/3 część jabłka wraz z korzonkiem i wycinamy gniazdo nasienne. Jabłka układamy w blaszce do pieczenia. Do środka wkładamy po łyżeczce rodzynek, łyżce miodu i szczypcie przyprawy do szarlotki. Przykrywamy ściętą górą jabłka i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 minut (bardzo duże jabłka przez około 40 minut). Podajemy gorące z gałką lodów waniliowych. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i mieszamy dodając wanilię i śmietanę kremówkę. Tak przygotowanym sosem polewamy jabłko i brzegi talerzyka. Dekorujemy  kulkami z granatu, listkami mięty, bazylii lub też startą we wstążki skórką pomarańczy.


Ser własnej roboty, cycki w śmietanie i tort malinowy, czyli inwencja kulinarna Beaty





Ser własnej roboty, cycki w śmietanie i tort malinowy, czyli inwencja kulinarna Beaty


Przystawka
Ser własnej roboty
(ser klagany z cyklu sery podpuszczkowe)
Składniki:

świeże mleko od krowy
Klag (lub inaczej podpuszczka) czyli wyciąg z żołądków cielęcych – można go kupić w zakładach mleczarskich lub w niektórych aptekach. Występuje też w formie proszku, który można kupić na bazarach.

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy w dużym garnku do temperatury ok. 50-55°. Dodajemy do mleka odrobinę klagu uprzednio rozpuszczonego w małej ilości wody. Po ścięciu się mleka tniemy ser łyżką na cztery, tak aby żętyca (czyli serwatka) mogła się wydostać na powierzchnię. Czekamy kilka minut i odcedzamy zawartość garnka przez gazę. Potrząsamy gazą kilka razy, tak żeby żętyca odciekła i wieszamy ser w gazie do całkowitego odsączenia. Podajemy z pomidorami, bazylią i oliwą.

Danie główne
Cycki w śmietanie
podawane z sałatą w sosie czosnkowym
Składniki:
4 piersi z kurczaka
1 zupa cebulowa z torebki
Śmietana 22 %
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
koper

Piersi kroimy wzdłuż, obtaczamy w zupie cebulowej i lekko obsmażamy na oliwie. Musimy często zmieniać oliwę, ponieważ piersi szybko się przypalają. Usmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną i posypujemy pokrojonym czosnkiem i poszatkowaną natką pietruszki. Wkładamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i zapiekamy. Po wyjęciu na talerz posypujemy pokrojonym koperkiem. Podajemy z ryżem lub bułką.
Sałata z czosnkiem

Składniki:

Sałata lodowa
¾ szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki przegotowanej letniej wody
sól
cukier
świeżo zmielony pieprz
czosnek
sok z cytryny

Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki, można dodać pokrojone pomidory. Na koniec polewamy sosem czosnkowym, który przygotowujemy, mieszając ¾ szklanki oliwy z oliwek, ¼ szklanki przegotowanej wody. Sól, cukier, świeżo zmielony pieprz, czosnek i sok z cytryny do smaku.

Deser
Tort malinowy
Ciasto – proporcje na małą tortownicę:
5 jaj
15 dag cukru
10 dag mąki
cukier waniliowy

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę i lekko mieszamy. Wlewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°. Pieczemy 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i dobrze nasączamy mlekiem i czystą wódką.

Masa:
2 kostki prawdziwego masła
2 żółtka
cukier puder
maliny

Ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę i dodajemy żółtka. Następnie wrzucamy po kilka malin ciągle ucierając. Uwaga! Dodajemy tylko po kilka malin, ponieważ jeśli dodamy za dużo, masa może się nam ściąć. Przekrojone ciasto przekładamy masą i dekorujemy malinami. Zalewamy galaretką w kolorze czerwonym i odstawiamy do lodówki.

Sałatka tajska, grillowany karczek i ognista szarlotka z lodami na wieczorze u taksówkarza





 Sałatka tajska, grillowany karczek i ognista szarlotka z lodami na wieczorze u taksówkarza


Przystawka
Sałatka tajska
makaron ryżowy
30 dag wołowiny lub polędwicy
2 papryki
1 cebula
5 ząbków czosnku
sezam
olej sezamowy
kiełki soi i bambusa do dekoracji

Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.  Wołowinę kroimy w cieniutkie paski i przekładamy do naczynia. Skrapiamy ją olejem sezamowym i posypujemy sezamem i papryką chilli. Odstawiamy na kilka godzin. Rozgrzewamy na patelni olej sezamowy i olej zwykły, a następnie wrzucamy paski wołowiny i obsmażamy. Oddzielnie dusimy paprykę, cebulę i czosnek. Układamy warstwami i dekorujemy kiełkami soi i bambusa.

Danie główne
Grillowany karczek z pieczonymi ziemniakami i sałatką grecką
Grillowany karczek
4 kotlety ze schabu karkowego
oliwa z oliwek
ocet winny
czosnek
przyprawy do grilla

Mięso rozbijamy pięścią. Z pozostałych składników robimy marynatę. Zalewamy karkówkę i odstawiamy na kilka godzin. Grillujemy około 10 minut z każdej strony. Podajemy na gorąco z sosem tzatzyki.
Pieczone ziemniaki
ziemniaki
majeranek
przyprawa curry

Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo. Pod koniec gotowania dodajemy curry. Odcedzamy, kładziemy na blachę i posypujemy majerankiem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy dotąd aż uzyskają złocisty kolor.
Sałatka grecka
3 pomidory
1 ogórek zielony
papryka zielona
oliwki
cebula
ser feta lub mozzarella
bazylia
oliwa z oliwek
ocet winny
pieprz
sól
oregano
Pomidory kroimy w plastry i układamy na talerzu. Ogórka kroimy w kostkę, kładziemy na pomidorach, a następnie układamy pociętą w kostki paprykę. Pokrojoną w pierścienie cebulą i oliwkami dekorujemy sałatkę. Na wierzch kruszymy ser. Przyrządzamy sos z oliwy, octu, przypraw i polewamy nim całość. Na koniec dekorujemy listkami bazylii.
Sos tzatzyki
ogórek zielony
jogurt naturalny (bez cukru)
serek twarogowy
czosnek
koperek
sok z cytryny
oregano
tymianek
sól
pieprz
Ogórka ścieramy na grubej tarce i dodajemy jogurt, serek, posiekany koperek i drobno poszatkowany czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy do grillowanych mięs i pieczonych ziemniaków.
Deser
Ognista szarlotka z lodami
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżki śmietany
15 dag margaryny
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1l prażonych jabłek
cynamon
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Żółtka, cukier, śmietanę i margarynę lekko miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 3/5 ciasta rozkładamy na formie do pieczenia i posypujemy cynamonem. Na ciasto wykładamy jabłka wymieszane z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Pozostałą część ciasta układamy na wierzchu. Pieczemy ok. 45 – 50 minut w temperaturze 180 – 200oC. Porcję ciasta dekorujemy lodami i bitą śmietaną. Obok kładziemy kostki cukru nasączone spirytusem. Podpalamy i podajemy gościom przy zgaszonym świetle.

Pasta Peti-Peti, stylizowany drób i galaretka na winie, czyli artystyczne potrawy Dariusza





Pasta Peti-Peti, stylizowany drób i galaretka na winie, czyli artystyczne potrawy Dariusza



Przystawka

Pasta Peti-Peti i smakowe tubki
Pasta Peti-Peti

Składniki:

natka pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka soku ze świeżej cytryny
pieprz, sól


Sposób przygotowania:

Kroimy drobno natkę pietruszki, dodajemy oliwę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Przekładamy pastę do maleńkich miseczek. Przed podaniem skrapiamy cytryną. Podajemy z ulubionym drinkiem.


Smakowe tubki,
czyli sposób na artystyczną przystawkę
Składniki:

Kupujemy ulubione produkty w tubkach, na przykład:

pastę rybną
pastę kawiorową
pastę łososiową

chleb
krakersy
pitę

Sposób przygotowania:

Rozkładamy tubki spożywcze na stole, a pomiędzy wrzucamy tubki z farbami. Smarujemy podkłady pędzlami, mieszając produkty z tubek wedle smaku. Goście wybierają ze stołu to, co jest jadalne. Nie jemy farby :). Dobrej zabawy.



Pasta Peti - Peti
Pasta Peti - Peti


Danie główne:
Stylizowany drób


Składniki:

4 pałki z kurczaka
4 skrzydełka z kurczaka
4 ząbki czosnku
4 śliwki węgierki
1 brzoskwinia
10 pomidorków koktajlowych
10 liści kapusty włoskiej
sól, pieprz, curry, słodka papryka
10 łyżek oliwy


Sposób przygotowania:

Umyte mięso przyprawiamy według uznania solą, pieprzem, papryką, curry i czosnkiem. Na dobrze rozgrzanej oliwie smażymy kurczaka, aż nabierze złocistego koloru. Kroimy owoce, dodajemy do kurczaka i dusimy 20 minut pod liśćmi kapusty. Dodajemy pomidorki w całości i dusimy jeszcze kilkanaście minut. Gotowe mięso stylizujemy według uznania. Można połączyć skrzydełko z nóżką i podawać z liśćmi kapusty.


Stylizowany drób
Stylizowany drób




Deser


Świetlna galaretka na winie
Składniki:

2 opakowania galaretki wiśniowej z cukrem
1 butelka czerwonego wina wytrawnego
odrobina cukru do smaku
0,25 l wody


Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Dolewamy odrobinę wina. Ostudzoną galaretkę przekładamy do szklanych misek wyłożonych folią spożywczą. Gdy będzie już zupełnie zimna, wykładamy galaretkę z misek na przezroczyste talerze. Dla końcowego efektu talerze należy od spodu podświetlić.(Można użyć świateł ledowych).


Świetlna galaretka na winie
Świetlna galaretka na winie

Sałatka z kangura, comber jagnięcy, miszmasz malin





 Sałatka z kangura, comber jagnięcy, miszmasz malin, czyli pyszna uczta u kosmetyczki


Przystawka:

Egzotyczna sałatka z kangura
Składniki:

500gr steku z kangura
1/3 szklanki oliwy
1/3 szklanki octu winnego
1/3 szklanki wody
6 goździków
2 łyżeczki soli
3 listki laurowe
6 ziaren czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy i gotujemy doprowadzając do wrzenia, po czym zostawiamy na 5 minut na małym ogniu, następnie schładzamy. Z mięsa wykrajamy steki o grubości 3 cm, usuwamy powięzi. Tak przygotowane porcje mięsa zalewamy marynatą, odstawiamy na dwie doby do lodówki. Pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu lub ruszcie w piekarniku. Czas pieczenia zależny od indywidualnych gustów. Podajemy z pieczarkami z patelni i ulubioną sałatą.


Egzotyczna sałatka z kangura
Egzotyczna sałatka z kangura


Danie główne

Comber jagnięcy w marynacie z musztardy i rozmarynu w pierzynce z batatów
Składniki:

kg żeberek jagnięcych (comber)
sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka listków świeżego rozmarynu
tymianek lub estragon do dekoracji
4 łyżki oliwy z oliwek
2 - 3 łyżeczki musztardy
5 średnich batatów czyli słodkich ziemniaków
4 łyżki masła
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
(ewentualnie w wersji light – śmietanki do sosów 18%)

Sposób przygotowania:

Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki  (po 2 żeberka w każdym). Posypujemy solidnie solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie nacieramy mieszanką czosnku, rozmarynu, oliwy z oliwek i musztardy. Chwilkę ugniatamy i wkładamy do foliowego woreczka, szczelnie zamykając. Wkładamy do lodówki na całą noc (jeśli nie mamy czasu, przynajmniej na 2 - 3 godziny).

Piekarnik rozgrzewamy do 200°. Żeberka wyjmujemy z woreczka i układamy na blaszce do pieczenia w minimum 2 - 3 cm odstępu od siebie. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 50 - 60 minut (w zależności od stopnia wypieczenia mięsa). Po upieczeniu żeberka wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy luźno folią aluminiową i odstawiamy na około 5 minut przed podaniem.

Bataty obieramy, płuczemy i kroimy na 2 - 3 kawałki. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez około 30 minut, aż będą miękkie. Po 20 minutach gotowania solimy, następnie odcedzamy i póki są jeszcze gorące zaczynamy rozdrabniać je tłuczkiem. Dodajemy połowę masła, a po chwili śmietankę. Na koniec dodajemy resztę masła. Nie rozgniatamy batatów na idealnie gładki mus, mogą pozostać malutkie kawałeczki.


Comber jagnięcy
Comber jagnięcy



Deser
Miszmasz ze świeżych malin

Składniki:

Bezy

4 jajka
szklanka cukru pudru

Sos

500 ml śmietany
500 gr malin
borówki

Sposób przygotowania:

Maliny rozdrabniamy z cukrem pudrem na sos. Ubijamy białka z cukrem i formujemy bezy, które wkładamy do piekarnika rozgrzanego do około 50-100°. Po wyjęciu suszymy około 6 godzin. Ubijamy śmietanę i mieszamy ją z sosem malinowym i borówkami. Kruszymy bezy, całość delikatnie mieszamy.


Miszmasz ze świeżych malin
misz masz z malin


"Rock and Roll", "Piróg", "Muss Blues""Rock and Roll", "Piróg", "Muss Blues", czyli pomysłowa kuchnia fryzjerki




Przystawka
Rock andRoll
(czas przygotowania 15 min + mrożenie 1,5h)

2 opakowania łososia w plastrach
250 g serka maskarpone
0,5 słoiczka musztardy z gorczycą
plasterek cytryny 
świeży koperek
sól
pieprz
grzanki 
 
Sposób przygotowania:
 
Na papierze pergaminowym kładziemy łososia, smarujemy serkiem maskarpone, zostawiając 2 cm wolnych brzegów. Dodajemy musztardę, sól i pieprz. Całość zwijamy w roladę i wkładamy na godzinę do zamrażalki. Po wyjęciu kroimy w plastry. Podajemy z cytryną i grzanką.

Rock and roll
Rock and roll
 
Danie główne

Piróg – jedz, pij i tańcz
(czas przygotowania 45 minut)

Ciasto:
0,5 kg mąki
0,5 szklanki mleka
1 łyżka oliwy
1/3 kostki drożdży
pół łyżeczki cukru
szczypta soli

MuFarsz:
12 dużych pieczarek
0,4 kg sera żółtego
1 średnia cebula
olej do smażenia
sól i pieprz

Sos:
½ słoika majonezu
½ jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól i pieprz kolorowy

Sałatka:
4 liście sałaty włoskiej
4 papryki (czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa)
kukurydza w puszce
szczypiorek
5 średnich korniszonów
10 rzodkiewek

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem mąki i cukru. Gdy wyrosną, dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy w kostkę i lekko szklimy na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w drobne plasterki. Gdy zmiękną, dodajemy starty ser, przyprawy i mieszamy. Ciasto wałkujemy i kroimy na placki w wielkości dłoni. Na każdym placku kładziemy farsz i dokładnie zalepiamy brzegi. Następnie odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pierogi smażymy na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku lub serwetce. Na talerzu kładziemy liście rukoli lub innej sałaty, a na niej pieroga. Smarujemy go majonezem i posypujemy kolorową sałatką ze świeżych warzyw pokrojonych w drobną kostkę.
Piróg - jedz, pij i tańcz
Piróg - jedz, pij i tańcz


Deser
Muss Blues
(czas przygotowania 10 minut)

maliny
truskawki
winogrona
banan
melon
gruszki w syropie
słoiczek musu truskawkowego – można przygotować samodzielnie, miksując owoce
0,5 l jogurtu naturalnego
listek mięty

Owoce kroimy w kawałki i układamy w podłużnym pucharku warstwami. Dodajemy jogurt oraz mus truskawkowy. Całość dekorujemy listkami mięty.
Muss and blues
Muss and blues

Kartoflanka, zrazy, jabłko pieczone- polska tradycja w wykonaniu pielęgniarki



 Kartoflanka, zrazy, jabłko pieczone- polska tradycja w wykonaniu pielęgniarki

Przystawka
Zupa " kartoflanka"
(czas przygotowania: 45 minut)

kg ziemniaków
1 cebula
2-3 łyżki oliwy
2 łyżki mąki
Przyprawy: Kucharek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie
Obieramy ziemniaki i kroimy je w grubszą kostkę. Następnie gotujemy w 1,5 l wody z dodatkiem przypraw. Gałkę muszkatołową dodajemy na samym końcu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oliwie na złoty kolor, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę w kolorze ciemnej kawy z mlekiem. Zasmażkę dodajemy do ugotowanej zupy. Przyprawiamy gałką muszkatołową.
Zupa kartoflanka
Zupa kartoflanka
Danie główne
Zrazy zawijane w sosie myśliwskim podane z kaszą gryczaną i zasmażaną kapustą
(cza przygotowania: ok 1,5h)
Zrazy
4 plastry wołowiny z udźca
10 dag boczku wędzonego
1 cebulka
4 suszone borowiki
2 ogórki kiszone
przyprawy - sól pieprz, papryka słodka

Plastry mięsa wołowego ubijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym plastrze układamy na brzegu plasterek boczku, połówkę ogórka, ćwiartkę cebuli oraz po jednym ugotowanym wcześniej borowiku. Wodę z gotowania dodajemy do duszenia mięsa. Następnie mięso zwijamy w roladę i spinamy wykałaczką. Obsmażamy z każdej strony na oliwie, po czym przekładamy do garnka, posypujemy papryką i dusimy do uzyskania miękkości. Podajemy z kaszą gryczaną.
Kapusta zasmażana:
75 dag kapusty kiszonej
2 łyżki mąki
1 cebula
oliwa
przyprawy: sól, kminek, pieprz ziołowy, sos sojowy

Kapustę kroimy, płuczemy w zimnej wodzie, następnie dobrze odsączamy. Ponownie zalewamy wodą i zagotowujemy. Pozostawiamy na ogniu 5-10 min. Następnie kapustę odcedzamy i ponownie zalewamy  wodą, tym razem niewielką ilością, dodajemy sól, pieprz do smaku i gotujemy około 40 min. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w piórka, a następnie podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę. Cebulkę z zasmażką dodajemy do kapusty, mieszamy i dodajemy kminek.
Zrazy w sosie myśliwskim
Zrazy w sosie myśliwskim


Deser
Jabłko pieczone z borówkami w sosie waniliowym
(czas przygotowania: 20 min)

Jabłka pieczone

4 kwaśne jabłka
4 łyżki konfitur z borówek

Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. W miejsce usuniętych gniazd dajemy po łyżce konfitur. Pieczemy w piekarniku. Podajemy z sosem waniliowym. Zamiast konfitur można jabłko przed pieczeniem posypać cukrem, który w trakcie pieczenia zamieni się w karmel.

Sos waniliowy:
1/2 l mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
cukier waniliowy

Odlewamy 3/4 szklanki mleka, resztę gotujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zimne mleko i mąkę. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Zagotowujemy całość. Po ostudzeniu polewamy sosem upieczone jabłka.
Jabłko pieczone
Jabłko pieczone

Pakora, warzywa curry, śrikhand- kuchnia indyjska 



Przystawka
Pakora, warzywa curry, śrikhand- kuchnia indyjska w wykonaniu Jacka


Pakora, czyli warzywa opiekane w cieście z mączki ciecierzycowej
podane w sosie kolendrowym, paprykowym i tamaryndowym
(czas przygotowania 45minut)

3 ziemniaki
1 kalafior
1 bakłażan
300 g mąki z ciecierzycy
100 g mąki pszennej
olej roślinny
przyprawa old spice
przyprawa czarnuszka
sól
Sposób przygotowania:
Kalafior gotujemy na parze, a ziemniaki w mundurkach w wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki, a surowego bakłażana kroimy w podłużne paski. Do mąki z ciecierzycy dodajemy mąkę pszenną, sól i przyprawy,
a następnie po wymieszaniu dodajemy wodę. Konsystencja ciasta powinna być taka, jak na naleśniki. Rozgrzewamy olej i wrzucamy na jego powierzchnię pokrojone warzywa, które chwilę wcześniej należy obtoczyć w cieście. Kiedy ciasto zetnie się i uzyska kolor miodowy, wyjmujemy z oleju i odsączamy na metalowym sitku. Podajemy na gorąco z dowolnymi sosami lub dipami.
Pakora
Pakora

Danie główne
Warzywa curry w sosie kokosowo-orzechowym podane z czatnejem
i plackami z mąki pszenno-ryżowej

(czas przygotowania 1h 30minut)
2 papryki
300 g fasolki szparagowej
2 małe cukinie
mleczko kokosowe
pasta z orzeszków ziemnych lub masło orzechowe
50 g masła
przyprawy: kmin indyjski, kurkuma, liście curry, sól


Sposób przygotowania:

Cukinię pokroić w dość duże kwadratowe kawałki. Dodać do fasolki szparagowej i ugotować na parze. Paprykę sparzyć wrzątkiem lub włożyć na krótko do rozgrzanego piekarnika i obrać ze skórki. Pokroić w długie paski. Na rozgrzane masło wrzucić paprykę i dusić z odrobiną wody aż zmięknie. Dodać przyprawy i sól, dusić razem przez chwilę. Otworzyć opakowanie mleczka kokosowego i wybrać łyżeczką gęsty osad. Wrzucić go (kilka łyżeczek) do duszonej papryki. Pastę z orzechów rozrobić z wodą, tak aby uzyskać lejącą się masę. Również dodać do papryki i wszystko razem dusić przez chwilę. Dodać fasolkę z cukinią i delikatnie wymieszać wszystko razem. Podawać na gorąco z plackami pszennymi, czatnejem i pastą z soczewicy.
Warzywa curry
Warzywa curry


Deser

Śrikhand, czyli słodki gęsty jogurt z szafranem podany z ciastkami korzennymi i mrożonymi malinami
(czas przygotowania: 30 minut + przygotowanie własnego jogurtu poprzedniego dnia: 30 minut)

1 l mleka
łyżka jogurtu naturalnego
szklanka cukru lub miodu
maliny
sok z połowy cytryny
kilkanaście ciastek korzennych lub owsianych
liście świeżej mięty

Sposób przygotowania:
Jogurt przygotowujemy dzień wcześniej. W tym celu gotujemy mleko, do którego dodajemy szafran. Następnie pozostawiamy do ostudzenia. Kiedy osiągnie temperaturę 40 stopni dodajemy łyżkę jogurtu, ale nie mieszamy całości. Owijamy garnek kocem i w ciepłym miejscu pozostawiamy na całą noc. Rano uzyskujemy jogurt, który trzeba wlać na duże sitko,
wypełnione dodatkowo bawełnianą tkaniną. Po 2-3 godzinach, gdy woda odcieknie, uzyskamy zagęszczony jogurt, który mieszamy z cukrem lub miodem. Ciastka kruszymy na drobne kawałki. Maliny wstawiamy uprzednio na noc do zamrażarki. Zamrożone maliny wrzucamy do miksera, dodajemy kilka łyżek cukru, sok z cytryny i miksujemy. Wszystko razem układamy kolejno warstwami w szklanym pucharku, a następnie dekorujemy świeżą miętą.
Śrikhand
Śrikhand

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz