licznik odsłon

Dania z Pieczywem


Jajka zapiekanewie w pieczy



SKŁADNIKi


4 kajzerki

szczypiorek

pietruszka

4 jajka

sól, pieprz

4 plastry szynki gotowanej

4 plasterki żółtego sera np. gouda

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka masła


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Od bułek odkrój wierzch, a następnie wydrąż środek (nie przedziuraw spodu!).W każdej bułce umieść pokrojoną szynkę i ser, 1 rozbite jajko, posyp je solą, pieprzem, dodaj odrobinę masła, szczypiorku, pietruszki i śmietany. Wstaw na 5-10 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni. (to zależy od tego, jaką konsystencję jajka lubisz).




    Kajzerki

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    1. Pâte fermentée:
    2. * 71 g mąki pszennej
    3. * 71 g mąki chlebowej
    4. * 3/4 łyżeczki soli
    5. * 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
    6. * 100 ml letniej wody
    7. W dużej misce wymieszać razem mąki, sól i drożdże. Następnie dodawać powoli wodę. Wyrobić; ciasto powinno utworzyć zgrabną kule, być jędrne i elastyczne. Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po upływie godziny ciasto wyjąć na oprószoną lekko stolnicę, delikatnie złożyć w kopertę, a następnie włożyć z powrotem do miski, przykryć i włożyć do lodówki na całą noc. Ciasto można trzymać w taki sposób do 3 dni w lodówce, lub w zamrażarce do 3 miesięcy.
    8. Składniki na ciasto właściwe:
    9. * całe pâte fermentée
    10. * 282 g mąki chlebowej
    11. * 3/4 łyżeczki soli
    12. * 1/2 łyżeczki słodu jęczmiennego
    13. * 1 łyżeczka suszonych drożdży
    14. * 1 duże rozbełtane jajko
    15. * 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    16. * 10 łyżek szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
    17. Pâte fermentée wyjąć z lodówki. Pociąć na 10 małych kawałeczków. Przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę w temperaturze pokojowej.
    18. W dużej misce wymieszać mąkę, sól cukier i drożdże. Dodać pâte fermentée, rozbełtane jajko, oliwę i 10 łyżek wody (można ewentualnie dodać jeszcze 2 łyżki). Wymieszać.
    19. Wyrabiać około 10 minut, dosypywać mąki w razie potrzeby. Ciasto nie powinno się kleić do rąk, ale także nie powinno być za twarde. Dużą miskę lekko nasmarować oliwą, przełożyć ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny (ja zostawiłam na 3 godziny w chłodnym miejscu).
    20. Ciasto podzielić na 6 do 9 części ( u mnie aż 11 ). Uformować kajzerki z ruloników lub przy pomocy specjalnego przyrządu (widoczny na zdjęciu poniżej).
    21. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Poukładać kajzerki, pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
    22. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Bułeczki posmarować wodą i posypać makiem lub sezamem. Piec 10-15 minut .

      domowy chlebek najsmaczniejszy

      SKŁADNIKI

      • 250 ml- pół na pół woda/mleko
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 1 płaska łyżeczka soli i cukru (jeśli ktoś nie może cukru to 2 łyżeczki miodu)
      • 3 szklanki płaskie mąki pszennej (szymanowska)
      • 1 szklanka płaska mąki żytniej
      • 1-2 łyżki otrąb żytnich
      • 1 torebka drożdży suchych 8g
      • 2 łyżki dodatków: siemię,słonecznik,dynia sezam co kto lubi
      • 2 łyżki mleka do posmarowania chlebka po upieczeniu

      SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

      1. Ręczna wersja wyrabiania chleba
      2. 1. Mąkę pszenną odmierzyć i przesiać przez gęste sito. 
      3. 2. Następnie odmierzyć mąkę żytnią i też przesiać przez sito.
      4. 3. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy otręby
      5. 4. Wlewamy płyny 
      6. 5. Dodajemy sól,cukier, drożdże
      7. 6. Zagniatamy ciasto chlebowe wszystkie składniki musimy dobrze połączyć
      8. 7. Wyrabiamy około 15 minut i dodajemy dodatek wyrabiamy jeszcze około 5 minut
      9. 8. Ciasto chlebowe formujemy jak długą kluskę, osypujemy mąką
      10. 9. Ciasto wkładamy do keksówki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce( ja stawiam na oknie w słoneczku) około 1,5 godz
      11. 10. Po wyrośnięciu naszego chlebka piekarnik nagrzewamy do 200*C i wkładamy nasz chleb ,po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 *C i pieczemy jeszcze koło 20 minut,chlebek będzie odstawał od foremki.
      12. 11. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, smarujemy skórkę pędzelkiem maczanym w mleku.
      13. 12. Przykrywamy do ostygnięcia.

        Kanapki na pieczywie chrupkim z pastą serowo szpinakową i wędzonym łososiem

        SKŁADNIKI

        • - 250g półtłustego twarogu
        • - 100g rozdrobnionego szpinaku mrożonego
        • - 3 łyżki kwaśniej śmietany
        • - 3 ząbki czosnku
        • - 100g łososia wędzonego w plasterkach
        • - pieczywo chrupkie 7 zbóż firmy GRANEX
        • - pomidorki koktajlowe
        • - sól do smaku

        SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

        1. Twaróg połączyć ze śmietaną, rozmrożonym szpinakiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą. Na kromeczki pieczywa wyłożyć powstała pastę, na pastę pokrojonego w paseczki łososia i pokrojone na cząstki pomidorki koktajlowe.
        2. Smacznego!

          Drożdżowe maliniaki z białą czekoladą

          SKŁADNIKI

          • Ciasto:
          • 70 dag mąki pszennej,
          • 1/3 kost. drożdży,
          • 3 łyżki cukru,
          • 2 jajka,
          • 200ml mleka,
          • 1/3 szkl. jogurtu naturalnego,
          • 60g margaryny,
          • 1/2 łyżeczki soli.
          • Nadzienie:
          • 40 dag malin,
          • 2 łyżki cukru pudru,
          • 250 g serka mascarpone,
          • 1 żółtko,
          • tabliczka białej czekolady
          • + 1 jajko

          SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

          1. 1
            Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Do mąki dodać cukier, jajka, jogurt, sól oraz zaczyn z drożdży. Na koniec dodać stopioną zimną margarynę. Wyrobić. Przykryć i odstawić na godz. Po godzinie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułeczki (ok. 12 szt.), ułożyć na natłuszczonej i wysypanej cienko mąką blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. Następnie przy pomocy szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, prawie aż do samej blachy.
          2. 2
            Serek utrzeć z żółtkiem oraz ze stopioną zimną czekoladą. Masą napełniać bułeczki. Na masę nakładać po łyżeczce rozgniecionych malin. Posypać cukrem pudrem. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 25 min w temp. 190st.

            Bułeczki maślane

            SKŁADNIKI

            • 7 czubatych szkl. mąki,
            • 1/2 szkl. cukru,
            • 2 duże jajka,
            • 1i1/2 szkl. mleka,
            • 5 dag drożdży,
            • 25 dag masła,
            • szczypta soli.

            SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

            1. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać 3/4 szkl. ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać rozczyn z drożdży, ubite jajka, resztę mleka, cukru, stopione masło oraz szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swą objętość. Ponownie wyrobić, formować bułeczki. Można nadziewać je łyżeczką kremu czekoladowego lub dżemu bądź robić bez nadzienia. Układać na natłuszczonej blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem. Piec ok. 30 min w temp. 180st.

              PYSZNY CHLEB na ZAKWASIE

              SKŁADNIKI

              • składniki na 2 blaszki:
              • - 0,5 kg mąki żytniej
              • - 1 kg mąki pszennej
              • - zakwas chlebowy
              • - ok.1,5 l wody
              • - pół szklanki siemienia lnianego
              • - 3/4 szklanki pestek słonecznikowych
              • - 2 łyżki soli

              SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

              1. 1
                Wszystkie podane powyżej składniki wymieszać, dokładnie zagnieść i pozostawić na godzinę do lekkiego uniesienia ciasta. 
              2. 2
                Odebrać do szklanego słoika porcję ciasta (około 1/2 jego objętości - poczekać aż trochę podrośnie, a następnie zakręcić słoik i postawić do lodówki - będzie na następny chleb tzw.zakwas). 
              3. 3
                Blaszki do wypieku najlepiej posmarować smalcem, ale może też być masło lub margaryna. 
              4. 4
                Przełożyć ciasto do foremek tak, aby nie były pełne - ok.2 cm od górnej powierzchni (ciasto jeszcze podrośnie, więc trzeba zostawić miejsce). 
              5. 5
                Ugnieść ciasto, by było równe - można użyć łyżki maczając ją w wodzie. Następnie blaszki pozostawić w ciepłym miejscu na około 8 godz. (ja zawsze robię ciasto późnym wieczorem i pozostawiam je na całą noc w blaszkach, a rano...piekę). Blaszek niczym nie przykrywać !
              6. 6
                Po 8 godz. wstawić chleb do zimnego piekarnika i ustawić temp. na 160-200stC. Piec około 1,5 godz. 
              7. SMACZNEGO :)

                domowy chleb z kurkumą

                SKŁADNIKI

                • - 500 g mąki pszennej razowej
                • - 200 g mąki pszennej typ 650
                • - 500 ml letniej wody
                • - pół kostki drożdży
                • - 1 łyżeczka soli
                • - 1 łyżeczka cukru
                • - pół łyżeczki kurkumy

                SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

                1. 1
                  oba rodzaje mąki, sól, cukier i kurkumę wymieszać w misce
                2. 2
                  drożdże rozpuścić w letniej wodzie
                3. 3
                  połączyć wszystkie składniki
                4. 4
                  mieszać mikserem przez 2 minuty na najwyższych obrotach
                5. 5
                  pozostawić pod przykryciem na około 20 minut
                6. 6
                  wysmarować blachę(28x11) smalcem bądź margaryną i posypać bułką tartą 
                7. 7
                  podziobać ciasto łyżką lub widelcem nie mieszając go
                8. 8
                  wyłożyć ciasto do blachy
                9. 9
                  pozostawić pod przykryciem na kolejne 20 minut do wyrośnięcia
                10. 10
                  przed włożeniem do piekarnika spryskać ciasto wodą
                11. 11
                  włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 250 stopni po czym obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec 35 minut
                12. 12
                  po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na 5 minut
                13. 13
                  wyjąć z blachy i odczekać aż wystygnie

                  SKŁADNIKI

                  • 1. Chleb graham
                  • 2 .maslo
                  • 3. 2 jajka
                  • 3. 2 plasterki wedliny
                  • 4. pomidor
                  • 5. cebula
                  • 6. sol,pieprz

                  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

                  1. Chleb przekrajamy w zdluz w ksztalt zapiekanki.
                  2. smarujemy maslem , dajemy wedline,ugotowane jajka kroimy w plastry ukladamy na kanapce dodajemy pokrojony pomidor i cebule. przyprawiamy do smaku.

                    chleb staropolski

                    SKŁADNIKI

                    • - 1 kg maki pszennej
                    • - 150 g maki zytniej
                    • - kostka drozdzy,
                    • - 3 szklanki letniej wody,
                    • - sól,
                    • - szczypta cukru,
                    • - pestki dyni, slonecznika, siemie lniane
                    • - lub opcjonalnie posiekane oliwki, lub zioła.

                    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

                    1. mąkę żytnią wsypuję do większej miski i zalewam letnią wodą. Rozmieszane odstawiam na 15 minut. Drożdże, szczyptę cukru i mąki mieszam w kubku z ciepłą wodą. Dodaję do miski, razem z solą i dokładnie mieszam. Następnie dodaję stopniowo mąkę pszenną. Ciasto pozostawiam pod przykryciem około 2 godzin. W międzyczasie nasiona zalewam wrzątkiem. Formy do pieczenia wysmarowuję tłuszczem. Gdy ciasto wyrośnie mieszam dokładnie z odcedzonymi ziarnami i przekładam do foremek (około 1/2 ich wysokości). Po kolejnych 15 minutach rośnięcia piekę w temp. 160 stopni przez około godzinę. Smacznego. Pa. Nie otwierajcie piekarnika, bo jak ciasto 'się przeziębi' to cała praca pójdzie na marne...

                      Bułeczki z otrębami

                      Składniki na ok. 7-8 bułeczek:
                      • 300 g mąki pszennej
                      • 50 g otrębów
                      • 20 g oleju roślinnego
                      • 190 g ciepłej wody
                      • 15 g świeżych drożdży
                      • 2 łyżeczki cukru
                      • 1 łyżeczka soli
                      Przygotowanie:
                      Z drożdży, łyżeczki cukru, mąki i wody przygotować rozczyn. Odstawić na 10-15 min. do podrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, sól, olej, otręby i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy je w kulę i odstawiamy do czasu, aż podwoi objętość. Po ok. godzinie, gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałki, rolujemy je i zwijamy w ślimaczki lub supełki. Wykładamy na blaszkę i znów odstawiamy do podrośnięcia na kilka-kilkanaście minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Bułeczki smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20-25 min., aż staną się złociste i chrupiące. Studzimy na kratce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz