licznik odsłon

dania grillowane

Łosoś z sosem pomarańczowo-imbirowym z salsą z mango i awokado
Składniki, 2 porcje:400 g filetu z łososia ze skórką
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki oleju roślinnego

Sos pomarańczowo-imbirowy:
 1 łyżeczka oleju roślinnego
 1 papryczka chili
 2 cm kawałek imbiru
 1 cebulka szalotka
 1/2 łyżeczki kurkumy
 sok z 1 dużej, soczystej pomarańczy
 2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka miodu
 1/3 łyżeczki maki ziemniaczanej
Salsa z mango i awokado:

• 1 dojrzałe mango
• 1 dojrzałe awokado
• 1/2 cebulki szalotki
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka oleju roślinnego
• sok z 1 limonki (około 2 łyżek)
• kilka plasterków świeżej papryczki chili lub szczypta płatków chili (opcjonalnie jeśli lubimy ostre smaki)
• świeże listki kolendry

Przygotowanie:
Salsa z mango i awokado:
Mango umyć, obrać i obkroić od pestki, miąższ pokroić w kostkę i włożyć do salaterki. Awokado umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Usunąć pestkę a miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do salaterki i skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną szalotkę, cukier trzcinowy, olej roślinny, chili i świeże listki kolendry. Wymieszać i odstawić.

Sos pomarańczowo-imbirowy:
Do rondelka wlać łyżeczkę oleju. Papryczkę chili pokroić na plasterki usuwając pestki. Imbir i cebulkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Papryczkę, imbir i cebulkę włożyć do rondelka i wszystko podsmażyć mieszając, przez około 1 minutę. Dodać kurkumę, wymieszać, po 10 sekundach wlać sok z pomarańczy i syrop klonowy, gotować przez 1 minutę. Odlać 2 łyżki sosu i wymieszać z mąką ziemniaczaną, przelać do rondelka z resztą sosu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu odstawić z ognia.

Łosoś:
Większy filet przekroić na 2 mniejsze części. Opłukać i dokładnie osuszyć, doprawić solą, natrzeć (od strony bez skórki) kurkumą i papryką a następnie olejem (dodatkowa opcja: łososia można też zamarynować w soku z pomarańczy tak jak w tym przepisie) Położyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej skórką do dołu. Grillować przez około 8 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez 4 minut. Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach skórką do dołu.
Łososia polać sosem pomarańczowo-imbirowym, podawać z salsą oraz ryżem (można ulepić z niego kulkę i obtoczyć w kurkumie). Czytaj więcej w Blogu.

Kebab ormiański

Składniki:
mięso wołowe
cebula
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
masło



Sposób przyrządzania:
Mięso wołowe koniecznie zamrozić.
Po rozmrożeniu pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie zmielić wraz z cebulą.
Doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz dodać masło.
Wymieszać, obklejać mięsem metalowe szpadki.Chodzi tutaj o to, że obklejamy tym mięsem takie szpikulce jak używamy do szaszłuków, ale zaznaczam ,że muszą być one płaskie żeby nam się to nie obracało.
Piec nad węglem drzewnym.

Kiełbasa Grillowa Chefa

Składniki:
5 kg łopatki wieprzowej
2 kg karkówki
1 kg szynki
1 kg bardzo tłustego boczku
1 kg golonki ze skórą
1/2 kg soli niejodowanej (5% w stosunku do wagi mięsa)
5 łyżek suszonego majeranku
5 łyżeczek mielonego suszonego czosnku
5 łyżeczek grubo mielonego wielokolorowego pieprzu
10 szklanek kruszonego lodu
jelito wieprzowe (kaliber od 28 do 32)

jak to zrobić
Mięso kroimy na kawałki około 2x2 cm, mieszamy z solą (w stosunku 5% do wagi mięsa) i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin (najlepiej na dobę).
Szynkę mielimy na grubym oczku. 
Golonkę mielimy 2 razy, najpierw na grubym oczku, a następnie na bardzo drobnym. 
Karkówkę i łopatkę mielimy na średnim oczku. Boczek zmrażamy w lodówce i mielimy na bardzo grubym oczku lub małym szarpakiem. 
Dodajemy do mięsa wszystkie przyprawy (majeranek, czosnek, pieprz) i zasypujemy pięcioma szklankami pokruszonego lodu. Kiedy lód nam się częściowo rozpuści rozpoczynamy mieszanie i wyrabianie mięsa, dodając sukcesywnie rozpuszczający się lód. Wyrabiamy do momentu kiedy masa będzie zwięzła i bardzo kleista. 
Wyrobiony farsz, wkładamy na powrót do lodówki na 6 do 12 godzin
Ściśle nabijamy jelito, (do nabijania jelit można użyć maszynki do mielenia, prawie każda posiada w komplecie zestaw do tego procesu). Odcinki kiełbasy o długości około 1 metra zawijamy w krążki. 

Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury (około 170 - 200*C) i pieczemy metodą pośrednią od 15 do 25 minut (w zależności od średnicy jelita) przewracając jeden raz w połowie pieczenia. 
Uwaga: kiełbasę możemy również zapiekać w piekarniku. 
Pod koniec pieczenia, możemy kiełbaskę smarować naszym ulubionym sosem BBQ. 


Udka drobiowe nadziewane wątróbką

Składniki:
2 udka drobiowe
10 dkg wątróbki drobiowej
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
4 duże ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku

Sposób przyżadzania 
Z udek kurczaka zdejmujemy skórę, udka rozcinamy na część górną i dolną nastepnie filetujemy. 
Ząbki czosnku rozcinamy na połowę a watróbkę dzielimy na cztery porcje. Wewnętrzną stronę mięsa posypujemy solą, majerankiem i rozmarynem, układamy czosnek, wątróbkę i zawijamy. 
Zewnętrzną stronę mięsa samrujemy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i papryką. 
Rozgrzewamy grill (lub piekarnik) do temperatury około 200*C. Udka układamy w koszyczku do grillowania (lub w żaroodpornym 
naczyniu) i opiekamy z wszystkich stron, przez około 15 - 20 minut.

Fajita wołowa z pomidorową salsą

Składniki:

Składniki:

1/2 kg stekowej wołowiny (antrykot lub rostbef)

1 średnia czerwona cebula

3 małe papryki (czerwona, żółta, zielona)

2 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

3 gałązki świeżej kolendry (można zastąpić suszoną)

sól i pieprz do smaku

1 szklanka pomidorowej salsy (przepis poniżej)

   1/4 szklanki ukwaszonej śmietany




  Sposób przyrządzania:
Mięso krajamy na cienkie paski, cebulę w półtalarki a czosnek drobno siekamy. Wino mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Układamy warstwami w naczyniu mięso, cebulę, kolendrę, posypujemy pieprzem i posiekanym czosnkiem. Zalewamy marynatą tak aby mięso było przykryte. Marynujemy w lodówce przez kilka godzin.
Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i krajamy ją w wąskie paski. układamy w miseczce i skrapiamy resztą oliwy oraz solimy do smaku.
Rozgrzewamy grill do bardzo wysokiej temperatury (ponad 200*C). Na grill stawiamy żeliwną patelnię i nakładamy najpierw mięso z cebulą, później paprykę. Smażymy około 10-15 minut podlewając marynatą. Pod koniec smażenia mięso solimy.
Tortillę podgrzewamy z obu stron, aż bedzie chrupka. Danie to można również przygotować w piekarniku. Podajemy na tortilli, z pomidorową salsą i kwaśną śmietaną.
salsa pomidorowa
składniki: 1 duży pomidor, 1/2 małej cebuli, 1 gałązka świeżej kolendry, 2 świeże papryczki jalapeno (lub serrano), 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z limonki, 1/2 łyżeczki brązowego cukru, sól i pieprz do smaku.
sposób przygotowania: Pomidora kroimy na drobne kawałki, kolendrę, paprykę (oczyszczoną z pestek) i czosnek, bardzo drobno siekamy. Dodajemy cukier i sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.
Smacznego

Pieczonki z grilla

Składniki:
kiełbaska
ziemniaki
cebula
pieczarki
kapusta


Sposób przyrządzania:
Kawałek folii aluminiowej (stroną błyszczącą do środka) smarujemy olejem. Na folię kładziemy plastry kiełbasy, na kiełbasę obrane, pokrojone w cienkie plastry ziemniaki (ja zawsze pokrojone ziemniaki wkładam na 2 lub 3 minuty do gotującej się wody), przyprawiamy solą i odrobiną papryki w proszku. Na warstwę ziemniaków kładziemy pokrojoną w kostkę cebulkę, trochę kapusty (najlepsza pekińska, ale może być każda inna, byle drobno pokrojona), następnie podsmażone z cebulką pieczarki (surowe puszczają za dużo wody). Następna warstwa to znowu kiełbaska, ziemniaki ... ile warstw się zmieści (ja robię 2). Zawijamy szczelnie folię, kładziemy na średnio rozgrzany grill i czekamy na smakowity zapach - przynajmniej 20-30 min na niezbyt dużym ogniu.

Leniwe szaszlyki


Składniki:
pol kilograma ulubionej kielbasy
2 cukinie
przyprawa warzywna, pieprz, slodka papryka, majeranek
Sposób przyrządzania:
Kielbase i cukinie pokroic na dosc grube talarki, posypac rownomiernie przyprawami. Nadziewac na metalowe/ bambusowe wykalaczki. Grilowac, piec w piekarniku lub przygotowac w mikrofali. Czas pieczenia zalezy od gatunku kielbasy.

Najprostsze zeberka pieczone

Składniki:
zeberka wieprzowe bez kosci, nietluste i miesne-ok.1 kg
szklanka pomidorow rozdrobnionych
sol ,pieprz, bazylia, majeranek, przyprawa warzywna, ostra papryka, lisc laurowy, ziele angielskie
2 cebule
Sposób przyrządzania:
Mieso pokroic na porcje i wrzucic do miski. Przygotowac marynate z przecieru pomidorowego i przypraw. Zalac mieso marynata i dosypac cebule pokrojone w piorka. Wymieszac i odstawic do lodowki na minimum 12 godzin. Grilowac lub piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok 30 minut-do zarumienienia.

Kaszanka z modrą kapustą

Składniki:
1/2 kg kaszanki
20 dkg modrej kapusty duszonej (przepis poniżej)
1/2 kwaśnego małego jabłka
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:
Kasznkę układamy na wysmarowanej olejem folii aluminiowej. W wolne miejsce "pęta" kaszanki układamy, drobno posiekane jabłko i na to przygotowaną uprzednio modrą kapustę. Całość posypujemy majerankiem. Zawijamy folię, pozostawiając otwór do odparowywania.
Rozgrzewamy grill (lub piekarnik) do temperatury około 180-200*C i pieczemy kaszankę około 10-15 minut, aż pęknie flak, a kapusta będzie gorąca.
Możemy podawać z pieczonymi ziemniaczkami (do ziemniaczków możemy podać, zmrożone masło utarte w wiórki ze szczypiorkiem i kwaśną śmietanę).
Modra kapusta (duszona)
składniki: 1/2 główki małej modrej kapusty, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka smalcu ze skwarkami, sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy.
sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, zalewamy szklanką osolonego wrzątku i gotujemy na pół twardo na dużym ogniu bez przykrycia. Podlewamy stopniowo winem i dusimy pod przykryciem aż będzie miękka. Dodajemy smalec, jeszcze chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
Smacznego

Paprykowe żeberka

Składniki:
1/2 kg młodych wołowych żeberek
5 średnich papryczek (jalapeno)
1 średnia cebula
5 ząbków czosnku
5 łyżek oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
5 łyżek przecieru pomidorowego
1 łyżka miodu
5 gałązkek świeżego oregano (można zastąpić suszonym)
sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:
Z żeberek wyfiletować kości. Papryki rozciąć na połowę i oczyścić z pestek. Cebulę pokrajać w talarki, a ząbki czosnku rozciąć na pół. Ułożyć w misce warstwę mięsa. Skropić octem i polać oliwą, przykryć papryką, czosnkiem i cebulą a następnie pozostałym mięsem i ponownie skropić octem i polać oliwą. Zalać winem (mięso powinno być przykryte), szczelnie zamknąć i marynować w lodówce przez minimum 12 godzin.
Kawałki żeberek nadziewać na dwa szpikulce, rozdzielając poszczególne części dwoma kawałkami papryki w ten sposób, aby w powstałą przestrzeń pomiędzy paprykami, włożyć kawałki czosnku, cebuli i gąłązki oregano.
Do pozostałej marynaty, dodać przecier pomidorowy i miód, dokładnie wymieszać. Tak powstałym sosem wysmarować obficie mięso z papryką.
Rozgrzać grill do bardzo wysokiej temperatury (ponad 200*C) i szybko opiec mięso z obu stron (po około 1 minucie z każdej strony), tak aby białko zawarte w mięsie ścięło się jak najszybciej.
Zmniejszyć temperaturę do średniej (około 150-170*C), ułożyć mięso w odległości około 20 cm o źródła ognia, piec metodą pośrednią przez około godzinę, czesto smarując sosem (w połowie pieczenia mięso odwrócić).
Można podawać z pieczywem i pieczonym na grillu bakłażanem.
Bakłażan z grilla.
składniki: 1/2 średniego bakłażana, 1 średnia papryka, garść koktajlowych pomidorków, 3/4 średniej cebuli pozostałej po marynowaniu żeberek, 2 łyżki oleju pomidorowego (z marynaty suszonych pomidorów), 1/2 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, kilka liści sałaty,
sposób przygotowania: Bakłażana pokrajać w ćwierć-plastry i skropić cytryną, paprykę w "pierścionki" (oczyścić z pestek). Posmarować olejem koszyczek do grillowania warzyw oraz kawałki bakłażana. Wrzucić wszystkie składniki do koszyczka i grillować na średnim ogniu, aż bakłażan będzie miękki, (w czasie grillowania potrząsać koszyczkiem, aby warzywa nie przywarły i się nie przypaliły) . Ułożyć na liściach sałaty, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz