licznik odsłon

wtorek, 14 maja 2013

ciasteczka krabowe

Witam dziś naszym daniem będą ciasteczka krabowe 'chińskie' ogólnie żeczy potrzeba bardzo dużo czyli:

  • bułka tarta - 200 gramów
  • olej do smażenia - 300 mililitrów
  • ocet
  • cukier puder - 1 łyżeczka
  • sos ostrygowy - 2 łyżki
  • mięso z kraba najlepiej z puszki lub paluszki krabowe 200 gramów
  • sól
  • pieprz
  • wienc jak widzicię trochę potrzeba sposób przygotowania nie jest aż tak trudny.
    1. Mięso z kraba odciśnij. Jeśli używasz paluszków krabowych, drobno je posiekaj. Przełóż do miski.
    2. Dodaj miękkie masło, sos ostrygowy, posiekane chilli, posiekaną kolendrę, żółtka oraz ryż.
    3. Fix Knorr wymieszaj z 50ml wody i zagotuj.
    4. Wlej płyn do krabów i całość dokładnie wymieszaj. Powinna powstać gęsta, lekko kleista masa.
    5. Z masy formuj kulki, które następnie przełóż na tacę i wstaw do lodówki aby dobrze się schłodziły na co najmniej godzinę. Możesz również wstawić kulki do zamrażarki na pół godziny.
    6. Kulki panieruj w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smaż na głębokim oleju. Pamiętaj żeby po usmażeniu odsączyć kulki na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
    7. Krabowe ciasteczka podawaj z marynowanym ogórkiem. Ogórka pokrój w długie cienkie paski. Następnie wymieszaj go z octem, cukrem i szczyptą soli oraz pieprzu. Marynuj przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz