licznik odsłon

środa, 15 maja 2013

Szaszłyki drobiowo-warzywne

Szaszłyki drobiowo-warzywne - SKŁADNIKI:
1 duża podwójna pierś kurczaka
4 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oleju
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1 łyżka papryki słodkiej
8 ząbków czosnku
30 dkg małych pieczarek
1 duża czerwona papryka
1 duży cienki ogórek zielony
10 małych cebulek
patyki do szaszłyków
Szaszłyki drobiowo-warzywne - PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połączyć sos sojowy,olej,ocet jabłkowy,przyprawę do kurczaka,paprykę i czosnek. Marynatą zalać kurczaka,wymieszać i włożyć do lodówki na 2 godziny. Paprykę umyć,usunąć szypółkę i nasiona a miąższ pokroić w kostkę podobną wielkością do mięsa. Pieczarki oczyścić. Cebulki obrać i pokroić na ćwiartki. Ogórek umyć i pokroić razem ze skórką w grubsze plastry. Mięso wyjąć z lodówki. Na dwa patyki do szaszłyków nadziewać kurczaka,cebulę,paprykę,pieczarkę,ogórek i tak dalej,na końcu kurczaka. Tak samo nadziewać resztę szaszłyków. Gotowe szaszłyki posmarować pozostałą marynatą i odstawić na 30 minut. Szaszłyki położyć narozgrzany ruszt grilla i opiekać z każdej strony po około 5 minut,aż się zrumienią. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz