licznik odsłon

środa, 15 maja 2013

kotlety mielony

1 mała bułka (najlepiej czerstwa np. kajzerka)
 mleko lub woda do namoczenia bułki
 1/2 kg mięsa mielonego*
 1 średnia cebula starta na tartce
 1 jajko
 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
 około 1/4 szklanki zimnej wody
 bułka tarta do obtoczenia
 olej do podsmażenia
Przygotowanie:
Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać. W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron dobrze jest przełożyć kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 15 minut. Unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą w środku idealnie miękkie. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz