licznik odsłon

wtorek, 14 maja 2013

jak zrobić mleko domowe

ponieważ nie miałem przepisu na zwykłe mleko postanowiłem opublikować pszepis na mleko sojowe.Wykonanie mleka sojowego domowej roboty jest proste a sam produkt może zostać wszestronnie wykorzystany.Mleko sojowe jest pełnowartościowym, bezlaktozowym zamiennikiem mleka krowiego. Może być wykorzystywany w prawie każdym przepisie zamiast tradycyjnego mleka. Polecane dla osób, które nie tolerują laktozy lub mają alergię ma mleko krowie, a dzięki dużej zawartości soli mineralnych i witamin, ma bardzo pozytywny wpływ na organizm. Niestety jego koszt jest dość wysoki, dlatego można spróbować wykonać mleko sojowe domowej roboty.Do wykonania mleka sojowego potrzebne są jedna szklanka soi, woda źródlana, cukier i sól.Suchą soję należy wsypać do garnka i zalać wodą. Garnek przykryć i zostawić na noc. W tym czasie soja napęcznieje. Rano należy odlać wodę, która zastała, a soję przepłukać pod bieżącą wodą.Dodać dwie szklanki źródlanej wody i wszystko zmiksować. Miksować tak długo, aż masa będzie miała konsystencję śmietany. Następnie zmiksowaną papkę sojową przekładamy do większego garnka i zalewamy 1,25 litra wody źródlanej. Dodajemy szczyptę soli i cukru (według uznania).Całość gotować przez 30 do 40 minut, pilnując, żeby się zbyt ostro nie gotowało. W trakcie gotowania będzie pojawiać się piana – trzeba pilnować, aby nie wykipiała. Jeśli piana będzie się podnosić, należy ją polać odrobiną zimnej wody.Ugotowaną papkę sojową cedzimy. Powstały płyn, to właśnie mleko sojowe. Pozostała po przecedzeniu masa, to tak zwana okara. Aby mleko było klarowne można je kilkakrotnie przecedzić przez gazę.
efekt końcowy 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz