licznik odsłon

wtorek, 14 maja 2013

Biszkopt z lekką jogurtowo-ananasową masą

dziś bierzemy się od razu do rzeczy
co jest nam potrzebne:
6 jajek ¾ szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki owsianej 1 ½ łyżki kakao do ciast 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 5 łyżek soku z ananasa (z puszki) Masa galaretkowa: 2 galaretki truskawkowe Masa jogurtowo-ananasowa: 60 dag jogurtu naturalnego 1 puszka ananasa 2 galaretki cytrynowe Polewa czekoladowa z żelatyną: 10 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady ½ szklanki mleka szczypta cynamonu 1 łyżka żelatyny 5 łyżek wody Do dekoracji: 3 łyżki sezamu
Teraz jak to zrobić wienc do roboty:
Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mąką owsianą, kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie razem wymieszać. Wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasa i wyłożyć tężejącą galaretkę truskawkową. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Plasterki ananasa wyjąć z puszki, osączyć z soku i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć jogurt naturalny, wlać galaretkę cytrynową, razem zmiksować na gładką masę i włożyć do lodówki. Do tężejącej masy jogurtowej dodać ananasa, wymieszać łyżką i wyłożyć na galaretkę truskawkową. Włożyć do lodówki do stężenia. Mleczną i gorzką czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do rondelka, wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Dodać szczyptę cynamonu i razem wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Na koniec wlać do masy czekoladowej i razem wymieszać. Tężejącą polewą polać ciasto i udekorować sezamem. Schłodzić w lodówce. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz